Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een nieuwe wind met zoektocht naar nieuwe rassen"

Zouk genomineerd voor Product Made in Limburg Awards met Coryphee

Tholen - De Coryphee appel, ontwikkeld door Belgisch veredelaar Zouk, is genomineerd voor de Product Made in Limburg award. Made In gaat elk jaar op zoek naar de beste producten die zijn ontwikkeld in de Vlaamse regio Limburg. Dit keer is er dus ook een AGF-product onder de 20 genomineerden. "Heel bijzonder. Vanwege zijn duurzaamheid viel hij op bij de organisatie, dus daar zijn we uiteraard zeer vereerd door", vertelt Laura Nicolai van Zouk.

Zouk, een zusteronderneming van Boomkwekerij Johan Nicolai, is een veredelaar, opgericht door Johan en richt zich specifiek op de fruitveredeling van appels en peren. Inmiddels is de nieuwe generatie in het bedrijf gestapt met kinderen Laura, Vincent en Michiel. De familie is constant op zoek naar innovaties in het hardfruitschap, waarbij dus recent de ontwikkeling van de Coryphee tot stand is gekomen. "We hebben elk jaar een paar duizend kruisingen die we analyseren over een periode van 2 tot 3 jaar. Hierbij viel in 2012 een bepaalde kruising dermate op dat we ermee naar de volgende fase zijn gegaan. Dit was de Coryphee. In de volgende fase gingen we kijken naar productiviteit, maat, kleur etc. Ook hier kwam hij eigenlijk zeer goed uit. Bovendien heeft 1 van de ouders een sterke resistentie tegen schurft en meeldauw. In de onderzoeken kwamen we erachter dat deze resistentie was doorgegeven."

"Met het uiteindelijke resultaat zijn we dan ook zeer tevreden", vervolgt Laura. "Het is een appel met een hoog rendement en een goede pack-out in de sortering. Hij is namelijk ideaal afgestemd op ons klimaat en geeft jaarlijks een rijke oogst, waardoor het een betrouwbaar inkomen biedt voor de producent. Daarnaast is hij ideaal bestemd voor de korte keten. We geloven namelijk dat er weer meer focus moet zijn op lokale productie, wat dus voor een kleinere ecologische voetafdruk zorgt. Bovendien heeft hij een sterke tolerantie tegen de meest voorkomende ziekte in de fruitteelt, waardoor er veel minder besproeiing nodig is. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijke, duurzame appel, die bovendien ook perfect biologisch geteeld kan worden. En uiteraard ook zeer belangrijk: hij is zeer smaakvol met een goede textuur. Iets waar we altijd als eerste naar kijken."

Vandaag de dag is er zo'n 45 hectare van de Coryphee geplant in Belgiƫ door drie grote telers. "Ondanks dat de appelsector in zwaar heeft verkeerd, zien we dat men weer meer en meer op zoek is naar nieuwe interessante rassen. Deze nieuwe wind vinden we zeer positief. De Coryphee wordt nu geteeld bij de gebroeders Bangels uit Gingelom, Neven Fruits uit Waremme en Wolcarius uit Markegem. Daar zijn ze inmiddels al vol in wasdom en met de meerdere jaren ervaring die we opgedaan hebben, zien we ook dat hij perfect te bewaren is tot 1 juni." De appels liggen exclusief bij Colruyt.

En nu zijn ze dus genomineerd voor de Product Made in Limburg awards. "Als enige AGF-product, dus dat is heel mooi. We zijn nu nog met 20 genomineerden overgebleven, waarbij er tot 3 november een stemmingsronde voor het publiek loopt. Daaruit worden de 5 populairste producten gekozen, die beoordeeld worden door een jury. Op 19 november wordt vervolgens uit de finalisten gekozen wie het Product Made in Limburg wordt. We kijken ernaar uit."

Stemmen kan hier

Voor meer informatie:
Laura Nicolai
Zouk
Lichtenberglaan 2050
3800 Sint-Truiden, Belgiƫ
Tel.: +32 11 70 20 00
[email protected]
www.nicolai.be