Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-serie - deel 14

"Tropisch fruit importeren we via Nederland"

Na de Moldavische fruittelers en -exporteurs van de voorbije weken laten we vandaag een importeur van AGF aan het woord. "Exoten laden we in Nederland, citrus in Turkije, kruiden in Oezbekistan en sla in Napels", zegt Cristina Brinzila, manager van Biofruct Exim.

De importeur betrekt een pand op de groothandelsmarkt in Chisinau en levert voornamelijk aan de horeca en supermarktketens. "De helft van onze horecaklanten komen de producten hier ophalen, de andere helft leveren we aan de deur. De restaurants nemen doorgaans groenten en citrus af, maar we hebben ook een drietal klanten die ervan houden om in de keuken met exotische specialty's aan de slag te gaan", aldus Cristina, die samen met haar man Ivan Ciobu de zaak runt.

Vliegmango's via Nederland
Toch is het volume exoten dat de importeur verhandelt niet gering. In de supermarkt is het segment de voorbije jaren fors uitgebreid. "We hebben vliegmango's in het aanbod, granadilla, physalis, papaja en noem maar op. We halen het tropische fruit op in Nederland. De vrachtwagen zit altijd vol. Toch is het zo dat de echt hoog geprijsde exoten een beperkt publiek aanspreken. Het gros van de Moldavische bevolking heeft niet de koopkracht om deze luxeproducten te kopen. Maar we zijn niet het enige bedrijf dat tropisch fruit importeert, we hebben drie concullega's."


Cristina Brinzila runt samen met haar man Ivan Ciobu de Moldavische AGF-importeur Biofruct Exim

De bananen uit Ecuador worden in Moldavië gerijpt, terwijl de avocado's ready-to-eat worden gemaakt in rijpkamers in Nederland. "Uit dat land importeren we overigens niet alleen overzeese producten, maar ook aldaar geteelde kasgroenten, broccoli, bloemkool en uien. Van dit laatste product evenwel alleen de rode."

Kruiden uit Oezbekistan, citrus uit Turkije
Uien worden ook geïmporteerd uit Oezbekistan. "Evenals look en vooral kruiden", vult Cristina aan. "Het transport gebeurt over de weg. We laden er vaak een volledige trailer met kruiden. De peterselie is er van uitstekende kwaliteit." Ook Italië is gekend voor zijn kruiden, maar daar haalt Biofruct Exim uitsluitend het volledige sla-assortiment op, waaronder ook rucola en spinazie. "In de zomer zijn de verschillende sla-producten, ook baby leaf, zeer populair. Soms wordt de sla in de buurt van Napels, het teeltgebied, opgehaald, maar vaker gebeurt de overslag op de groothandelsmarkt van Padua, die als een exporthub fungeert in Italië."


Een breed scala aan exotisch fruit: mango's, limes, avocado's, passiefruit, ananas, dragonfruit, papaja, etc.

Turkije is een andere herkomst van belang voor de groente- en fruitafdeling in de Moldavische retail. "Wij importeren meerdere producten uit Turkije, waaronder kasgroenten en citrus, maar ook kiwi's en granaatappelen. De kwaliteit van de Turkse cherrytomaten vinden we beter dan die van Italië. Nederland is ook top, maar is dubbel zo duur als Turkije. Ook blokpaprika's kunnen we er een kwart goedkoper betrekken dan in Nederland."

En hoewel Spaanse producten – lees: citrus, kaki's, groenten uit Almería, mango's en avocado's – niet ontbreken in het magazijn van Biofruct Exim, gebeurt de import vooralsnog via Nederlandse distributeurs. "Maar we denken eraan om in de toekomst rechtstreeks uit Spanje te importeren", aldus Cristina.


Tomaten en paprika's uit Turkije

Oponthoud in de haven van Constanza
En terwijl Egypte de voorbije jaren met meerdere producten, waaronder citrus en zoete aardappelen, aandeel heeft gewonnen op de West-Europese markt, is Cristina terughoudend. "We hebben dit jaar voor het eerst enkele volumes uit Egypte ingevoerd, maar het is niet goed bevallen. De hoofdreden is de onbetrouwbare transittijd, vooral door oponthoud in de Roemeense haven van Constanza. Een partij die vóór Pasen moest arriveren, kwam pas tien dagen later aan, toen de feestdagen al voorbij waren. De haven was tien dagen gesloten. We hebben er een klant door verloren", zucht Cristina.

Gevraagd naar de sterkste groeiers in hun assortiment, wijst de importeur naar kasgroenten, broccoli en bloemkool, naast ananas Gold en Hass avocado's. "Maar ook kruiden doen het zeer goed. We hebben trouwens de eer de kruiden te mogen leveren voor een kookprogramma op TV. Alleen komt onze naam niet in beeld, daar moeten we toch nog even achteraan gaan", lacht Cristina.

Voor meer informatie:
Cristina Brinzila (manager)
Biofruct Exim Ltd
str. Calea Basarabiei, 8 A
Chisinau (Moldavië)
Mob: +373 69 433 810
[email protected]

Reeds gepubliceerd in deze serie:

  1. Inleiding 1: EU sluit Moldavië in de armen, ook bij AGF-handel
  2. Inleiding 2: Tariefvrije AGF-export naar EU stimulans voor Moldavische exporteurs
  3. Terra Vitis: "Op zoek naar de beste seedless druif voor ons klimaat"
  4. PDG Fruct: "We willen een logistieke hub zijn voor steenfruittelers in de regio"
  5. Velfruct: "Export van appelen en pruimen naar tien EU-landen en drie meer in het vizier"
  6. Staragro: Antony Blinken bedankt voor de heerlijke kersen op zijn recente staatsbezoek aan Moldavië
  7. Dor Fruct: "Voor kwaliteitspruimen krijg je in de maand november doorgaans een mooie prijs"
  8. Moreller: Moldavische Kordia en Regina kersen naar België
  9. Fruct Grup: Fruct Grup exporteert druiven en pruimen vooral naar grossiers
  10. Ionex Trans: "Flowpacklijn voor druiven en steenfruit ideaal om retailers te beleveren"
  11. Eco-Logistic: "Onze droom is om een coöperatief model uit te bouwen naar het voorbeeld van BelOrta"
  12. Nr1 supermarkt: Geen enkele groente- of fruitsoort ontbreekt op de AGF-afdeling van de Nr1 hypermarkt in Chisinau
  13. Fani: "Je kunt niet teren op de kwaliteit en smaak van je product, de presentatie is minstens even belangrijk"
Publicatiedatum: