Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaams project toont kansen voor verwerking champignonvoetjes

De Vlaamse paddenstoelsector heeft een stap gezet richting circulaire economie dankzij het Valorchamp-project, een samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, paddenstoeltelers en bedrijven uit de voedingssector. Dit initiatief bouwt verder op de inzichten van een eerder project, waarbij werd aangetoond dat chitine uit nevenstromen van champignons kan worden omgezet in het biopolymeer chitosan. Het nieuwe project Valorchamp had als doel om dit potentieel verder te verkennen en uit te breiden, met bijzondere aandacht voor toepassingen in de voedingssector.

Een van de belangrijkste resultaten van het project is de ontwikkeling van een afvalvrij extractieproces. Dit proces maakt het mogelijk om de 'voetjes' van paddenstoelen maximaal te benutten voor voedingsapplicaties. Er werden tests gedaan met opschaling naar enkele kilogrammen droog eindproduct en daarbij bleken de resultaten bleken vergelijkbaar met extracties op kleinere schaal. Dit biedt perspectief voor de verwerking van paddenstoelresten in de voedingsindustrie.

De restfractie van witte champignonvoetjes werd succesvol gebruikt voor de conversie van chitine naar chitosan. Een belangrijke parameter hierbij is de de-acetylatiegraad, die bepalend is voor de chemische structuur en eigenschappen van chitosan. Afhankelijk van de procescondities kan deze graad worden beïnvloed, wat mogelijkheden opent om chitosan met specifieke eigenschappen te produceren voor diverse toepassingen.

De teelt van witte champignons biedt een aanzienlijke nevenstroom die nu niet alleen voor voedingsproducten kan worden gebruikt, maar mogelijk ook voor de lokale productie van chitosan. Dit biopolymeer kent tal van toepassingen, waaronder in cosmetica, gewasbescherming, voeding en biomedische producten.

Het project Valorchamp is een samenwerking tussen de Vlaamse organisatie VITO, Inagro, Noppe-Duyck, Champignons Desmet, Lesage Champignons, Cultichamp, Pleunis Biochamp, Vandechamp, Districhamp, Destacx, Bonmush en Griffith Foods.

Bron: VITO

Publicatiedatum: