Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van Meir:

"Momenteel gaan er veel uien weg, maar ik vrees voor het voorjaar"

Tholen - "Op korte termijn loopt het wel met de uienexport, maar op lange termijn is er veel onzekerheid. Er wordt een klein beetje op termijn gekocht voor december, maar verder is er niemand die momenteel grote posities inneemt. Dat zegt wel wat over het vertrouwen dat er momenteel heerst in de markt. Er zijn veel bedrijven die de laatste twee jaar met dure uien een flinke kater hebben opgelopen en die zijn nu erg voorzichtig, want dan gaat het hard met je centen", constateert Leon van Meir van het gelijknamige sorteerbedrijf uit Steenbergen.

"Momenteel gaan er best veel uien weg. Het voordeel is dat als we goedkoop zijn, dat we overal heen kunnen en dan hebben we weinig concurrentie. Maar het is ook wel nodig dat de voorraad afneemt, want er is een hele puist uien, ook die kwalitatief minder goed zijn", vervolgt Leon. "Hoe de markt verder loopt, vind ik lastig inschatten. Ik heb ook geen glazen bol. Maar ik vrees voor het komende voorjaar. Europa heeft veel meer uien dan afgelopen jaren. Dan moeten we het hebben van verre bestemmingen, maar als we Senegal niet hebben, is dat ook maar de vraag."

"Het voordeel is dat we met goedkope uien overal ter wereld terechtkunnen. Wij klagen nog weleens over de kwaliteit, maar onze langedaguien blijven gewild in de wereld. In de dure jaren kwamen er opeens overal uien vandaan, maar de kwaliteit van bijvoorbeeld de Chinese uien is onvergelijkbaar met onze uien, die als de prijs naar tevredenheid is, gewild zijn over de hele wereld en op dit prijsniveau kan er veel weg", vervolgt Leon. De baalprijs van de 50-70 sortering ligt momenteel rond de 20 cent. "De prijs van de middels is een centje gestegen. De grove uien zijn nog wat duurder, maar er zijn niet al te veel grove uien dit jaar."

"Ook Polen laadt momenteel volop. Daarnaast worden er best veel Belgische en Duitse uien geïmporteerd, die komen nog bovenop de wekelijkse exportcijfers. Maar die voorraadcijfers tellen pas aan het eind van het seizoen. Wij nemen in elk geval weinig positie in. Dat is het voordeel ten opzichte van de grote jongens, die een hoop mensen hebben lopen, veel vaste kosten hebben en moeten blijven draaien. Als de boeren de deur op slot gooien, hebben ze niks. Ik ben blij dat ik niet in die positie zit. Als we een week minder volume draaien, word ik daar niet zenuwachtig van."

Voor meer informatie:
Van Meir Onions & Potatoes
Boonhil 8
4651 VW Steenbergen
Tel: +31 (0)167 54 22 20
[email protected]
www.vanmeir.nl