Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maar eerdere omschakeling van noordelijk naar zuidelijk halfrond

Latere start voor Zuid-Afrikaanse druiven verwacht

De eerste zomerregens in Limpopo hebben het stof van de wijnstokken van de Loskop Valley gespoeld en hun groei gestimuleerd, maar het druivenseizoen zal naar verwachting ongeveer tien dagen later beginnen. Het is het op één na kleinste van de vijf Zuid-Afrikaanse teeltgebieden, maar wel het allereerste.

"Elk jaar is het een spannende race met de Namibische druiventelers en de overgang naar het zuidelijk halfrond zal dit jaar snel gaan", zegt Gert Upton van Schoonbee Landgoed, waar hij marketingmanager is, na een citrusseizoen dat hij beschouwt als een gemengd geheel met een kleinere oogst, lange aanvoer van Egyptische sinaasappels en Chinese en Spaanse citroenen en gekenmerkt door trage marktreacties tot het einde van het seizoen.

Foto rechts: Schoonbee's Early Sweet witte pitloze oogst begint aan het einde van week 45

De extreme vorst in juli, die grote delen van de lager gelegen citrusbomen diepgevroren achterliet in de Loskopvallei en daarbuiten, had een minder ernstig effect op de druivenstokken.

De eerste oogstschatting van 76,4 miljoen kartons van 4,5 kg, een stijging van één procent ten opzichte van het vorige seizoen, werd begin deze maand gepubliceerd door de Zuid-Afrikaanse druivensector. "Ik denk dat er nog meer wijzigingen zullen volgen," zegt hij. "Ik sprak onlangs een exporteur van Orange River druiven die me vertelde dat ze meteen nog eens 10% van de oorspronkelijke schatting voor hun regio aftrokken."

Peru is een grote concurrent tijdens het vroege Zuid-Afrikaanse druivenseizoen, maar hun oogst is drie tot vier weken later; uit de cijfers van vorige week blijkt dat de vermindering in de verzending naar Europa in de enkele cijfers lag, maar naar de VS heeft Peru 87% minder druiven verzonden, omdat Amerika zijn eigen teelt afwerkt.

Het Rode Zee-probleem gaat nergens heen, zegt Upton, en de telers van druiven zullen zeer voorzichtig zijn, vooral Indiase telers die vorig jaar zwaar werden getroffen door een sterke stijging van de kosten, de verplichting om rond Kaap de Goede Hoop te varen die al een olielek heeft veroorzaakt en containers die overboord gingen tijdens de winterstormen. "Ze zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze te veel naar Europa sturen en liever eerst de opties dichter bij huis verkennen," schat Upton in. "Maar de afname van Libanese en Israëlische druiven in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten zal weer kansen creëren voor Zuid-Afrika en India."


Over twee weken zijn deze Early Sweet druiven klaar voor de oogst

Vroege druiven "subsidiëren" de late
Binnenlandse retailers stoppen eerder met de import van Spaanse druiven door tegenvallende kwaliteit door extreme hitte en neerslag in Zuid-Europa. Daarentegen hadden Egyptische druiven in Zuid-Afrika een goed seizoen. Geïmporteerde druiven worden verkocht voor 2,9 tot 4 euro per punnet, wat duur is voor Zuid-Afrikanen, maar verklaarbaar door de hoge transportkosten en afval. Witte druiven zullen snel uit de schappen verdwijnen, terwijl rode druiven iets langer verkrijgbaar blijven, waarna de markt snel overschakelt naar lokaal product.

Na de start van het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen stabiliseren prijzen doorgaans na drie weken, wanneer vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten en telers genoeg verdienen om te kunnen herinvesteren. Rond week één en twee na Kerst daalt de druivenprijs echter, wat verlies oplevert. Vroege druiven helpen om de latere opbrengst te subsidiëren, een gangbare praktijk, maar vorig seizoen kwam later geplukt fruit onder druk te staan door exportuitdagingen na week 51.


De oogst van rode druiven begint in week 46

Lokale markt
"Ons probleem is de veranderlijkheid van ons weer, een probleem dat we delen met de Westkaap: als zij in week 4 niets kunnen laden omdat het non-stop waait, dan moet de lokale markt of dichterbij gelegen markten buiten de haven van Kaapstad een optie zijn."

"En lokale retailers moeten de Zuid-Afrikaanse sector steunen en niet langer dan nodig vasthouden aan Namibische druiven, benadrukt hij. Steun voor Zuid-Afrikaanse telers en seizoensproducten moet op de eerste plaats komen, maar sommige retailers blijven druiven importeren uit Namibië", zegt hij, terwijl zelfs de Hex River Valley in de Westkaap hun druiven aan het oogsten is.

Nieuwe producten van potentieel voedselafval
De voedselverspilling die de afgelopen jaren is ontstaan door een knoestige logistieke keten en nieuwe duurzaamheidsverplichtingen, zoals lagere vaarsnelheden, heeft Schoonbee Landgoed achtergelaten met een aanzienlijke hoeveelheid fruit zonder toekomst. "Naar een bestemming als Maleisië is de verpakkings-, haven- en verzendtijd toegenomen van ongeveer achttien dagen tot wel 35 dagen. Mijn product heeft een houdbaarheid van 45 dagen vanaf het moment dat het verpakt is - tel daar tien dagen extra bij op en je ziet hoe verbazingwekkend veel voedselverspilling er plaatsvindt. Ik teelde het product op dezelfde manier, het duurde alleen langer om er te komen, en nu moet ik meer dan 20% werken en 10% weggooien."

Rechts: Het Grape Chewies assortiment wordt gemaakt door het dehydrateren van Sable Seedless®, Crimson en Cotton Candy™.

Om verspilling tegen te gaan, heeft Schoonbee actief gezocht naar nieuwe toepassingen voor afgekeurd fruit. Samen met hun productontwikkelaar Cornelia van Zyl en haar team hebben ze producten zoals citruschips en fruit chewies ontwikkeld, die ze aanbieden via hun online winkel. Deze producten weerspiegelen de diversiteit van de teelt in de Loskop Vallei. Daarnaast verkoopt de online culinaire winkel Yuppiechef nu ook de Schoonbee-productlijn.

De druivensnoepjes zijn bijvoorbeeld nadrukkelijk geen rozijnen, zegt hij, en worden op een heel andere manier gemaakt: zachtfruit wordt in plakken gesneden die dik genoeg zijn om vochtig te blijven en in een dehydrator gelegd. Het steriele proces maakt het conserveren van fruit met zwaveldioxide overbodig.

Gevriesdroogd fruit vermindert het percentage voedselverspilling

Voor meer informatie:
Gert Upton
Schoonbee Landgoed
Tel: +2713 262 4000
[email protected]
schoonbee.co.za

Publicatiedatum: