Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

Nu de winter op het noordelijk halfrond nadert, zal de vraag naar gember naar verwachting weer toenemen. Het aanbod uit de belangrijkste exportlanden Brazilië en China loopt echter ten einde, net nu Peru het gemberexportseizoen weer begint. De gemberexport vanuit Peru toont een grote daling van 43% tot week 40 in vergelijking met vorig seizoen. De export naar Noord-Amerika daalde met 33%, met een aanzienlijke daling van 54% naar Europa. De export over zee vanuit Peru daalde met 47%. Het hoogseizoen voor de Chinese gemberexport loopt ten einde. De lagere vraag tijdens de Europese zomer zal nu worden omgebogen door het koudere weer. De aanvallen in de Rode Zee veroorzaken nog steeds hogere kosten voor Chinese gemberverladers. Tijdvertragingen en kostenstijgingen hebben ertoe geleid dat importeurs zijn overgeschakeld op goedkopere Braziliaanse leveringen. In Noord-Amerika neemt de vraag toe en het krappere aanbod drijft de prijs van gember op. Dit jaar was het groeiseizoen voor gember in Brazilië beter, wat de verzenders hielp om de markt terug te winnen die ze de voorbije twee uitdagende jaren verloren.

In Italië is de situatie voor gember vrij duidelijk en negatief met de laatste aanvoer uit China, die niet van de beste kwaliteit is. In Nederland heeft de gembermarkt in slechts een paar weken een drastische wending genomen. Het verschoof van een zomer met een lage vraag naar "een hete markt met prijzen die sterker stijgen dan we misschien ooit hebben gezien in zo'n korte tijd". Duitsland vertrouwt voornamelijk op import van gember uit China, terwijl de aanvoer ook uit Peru en Brazilië komt. De lokale teelt is beperkt, maar er is rot opgetreden, wat heeft geleid tot een cultivarwijziging die zich bescheiden heeft ontwikkeld. De nieuwe aanplant van gember in Zuid-Afrika doet het goed en alles wijst erop dat het een goed jaar wordt.

Nederland: Gembermarkt volledig omgeslagen
De gembermarkt is in een paar weken tijd drastisch omgeslagen. "We komen van een moeilijke periode in de zomer met een lagere vraag en consumptie, maar in twee à drie weken tijd is dat omgeslagen naar een hete markt met prijzen die we misschien nog wel nooit zo hard hebben zien stijgen in korte tijd", vertelt een Hollandse importeur. "Omgerekend liggen de prijzen rond de 3,75 euro per kilo. Brazilië heeft nog maar weinig beschikbaar en dat verwachte volume zie ik ook niet naar Europa komen. China heeft nog wel wat oude oogst onderweg en ook in Peru blijven de FOB-prijzen hoog. Het is afwachten hoe de markt zich ontwikkelt, maar ik sluit niet uit dat de hoge prijzen tot ver in januari aanhouden."

Duitsland: Vertrouwt op import van gember met beperkte lokale teelt
Volgens voorlopige cijfers werd in 2023 ongeveer 32.052 ton gember geïmporteerd in Duitsland. Vergeleken met het voorgaande jaar is het importvolume gedaald. Op lange termijn is de import van gember echter gestegen. Duitsland importeert gember voornamelijk uit China. In 2023 werd meer dan 16.200 ton gember geïmporteerd uit China naar Duitsland. De op één na belangrijkste leverancier was Peru, gevolgd door Brazilië.

Dit jaar groeit de gember in Reichenau (Bodensee) slecht volgens een teler. De eerste paar jaar groeide deze teelt heel goed, maar na 3 jaar is er steeds meer rot. Daarom hebben telers het ras in 2024 veranderd. Tot nu toe heeft deze zich echter zeer bescheiden ontwikkeld.

Italië: Situatie voor gember is vrij duidelijk en negatief
Volgens een grossier in Noord-Italië is de situatie voor gember vrij duidelijk en negatief. Over het algemeen is de trend in oktober, november en december altijd hetzelfde. China nadert het einde van zijn seizoen, de kwaliteit is niet altijd de beste zoals gewoonlijk, de prijzen zijn erg hoog en die voor aankoop liggen dicht bij €3/kg. Als gevolg daarvan is de verkoop ook erg hoog. Het nieuwe Chinese seizoen begint aan het einde van het jaar, "dus we zullen het zwaar te verduren krijgen", aldus de grossier. Het Braziliaanse gemberseizoen loopt ook ten einde en de prijzen per kilo zijn in lijn met het Chinese product.

Wat Peruaanse gember betreft, staat het nieuwe seizoen op het punt van beginnen (sommigen zijn al begonnen). Zoals altijd aan het begin van het seizoen zijn de prijzen hoog. Niet iedereen houdt echter van de Peruaanse gember vanwege zijn vorm en kleine formaat. "Naar mijn mening is het nog steeds de beste qua smaak, maar het wordt bijna alleen in supermarkten verkocht," aldus de grossier

Peru: Grote volumedaling bij export aan het begin van het nieuwe seizoen
De export van Peruaanse gember daalde met 43% tot week 40 in vergelijking met vorig seizoen. De export over zee daalde met 47%. De export naar Noord-Amerika daalde met 33%, hoewel dit nog steeds Peru's grootste exportmarkt voor gember is met 58% van de verzendingen naar deze markt. Europa heeft een aandeel van 40% met een aanzienlijke daling van 54%. Er werd voornamelijk biologische gember geëxporteerd met 83% van de zendingen met een grote daling van 69% in de export van conventionele gember uit Peru. Uit deze statistieken van QC Fresh Fruit in Peru blijkt dat er tot en met week 40 1.335 containers zijn geëxporteerd met een totale FOB-waarde van $61.933.644.

Volgens een teler en exporteurs is deze daling te wijten aan een combinatie van ongunstige weersomstandigheden, stijgende certificeringskosten en de aanwezigheid van de Ralstonia-bacterie, waardoor een groot deel van de export naar de Verenigde Staten moest worden omgeleid. Het seizoen voor gember van 2024 is al begonnen, met bescheiden prognoses. De teler waarschuwt dat de weersomstandigheden het bacterieprobleem kunnen verergeren, waardoor de teelt nog verder zou afnemen. "We denken niet dat er op lange termijn genoeg product zal zijn om aan de vraag te voldoen."

Een andere exporteur merkt op dat een factor die de reputatie van Peru als kwaliteitsleverancier van gember schaadt: "Het informele karakter van de meeste Peruaanse teelt brengt veiligheids- en kwaliteitsproblemen met zich mee, die het imago van het product hebben aangetast. Er is nog steeds veel vraag naar biologische gember, maar Peru wordt in Europa gezien als een risicovolle bron door de slechte acties van sommige exporteurs."

De prijzen voor biologische gember bedroegen de afgelopen weken meer dan $30 per krat, terwijl conventionele gember schommelde tussen $27 en $28 per krat, hoewel het $25 bereikte in tijden van lage vraag.

China: Piekseizoen ten einde
Het piekseizoen voor de Chinese gemberexport loopt ten einde. Op de overzeese markten neemt de vraag naar gember van Europese supermarktketens en grossiers weer toe na de traditionele rustige periode tijdens de zomervakantie.

Door de crisis in de Rode Zee zijn de verzendkosten gestegen, de levertijden verlengd en de kosten en risico's van Chinese gember gestegen. Als gevolg daarvan kiezen de meeste importeurs voor de Braziliaanse gember, die in vergelijking veel goedkoper is.

Volgens een internationale handelaar variëren de gemberprijzen aanzienlijk tussen de verschillende landen van herkomst. Sinds eind september beginnen de Chinese verzendkosten te dalen en de aanboddruk zal naar verwachting tegen het einde van het jaar afnemen.

Noord-Amerika: Versterkte vraag en krapper aanbod doen de gemberprijzen stijgen
Brazilië blijft gember verschepen naar de VS. Hoewel verwacht wordt dat het seizoen nog maar vijf tot zes weken zal duren, is er nog steeds gember van goede kwaliteit beschikbaar.

Dit jaar was het groeiseizoen voor gember in Brazilië beter, wat de verzenders hielp om de markt terug te winnen die ze de voorbije twee uitdagende jaren verloren. Dit seizoen was niet alleen de kwaliteit veel beter, maar was er ook meer volume in het seizoen. Sommigen verwachten dat de exportvolumes naar zowel de VS als Europa dit seizoen zullen toenemen.

De goede vraag zorgt voor een sterkere markt die blijft groeien. De vraag zal naar verwachting niet alleen toenemen door het koudere weer, maar ook door het gebrek aan aanbod.

Samen met Brazilië verscheept Peru nog steeds gember naar de VS en zal dat blijven doen tot januari. Costa Rica zal binnenkort beginnen met zijn jonge gember en China blijft ook producten verzenden. De nieuwe oogst gember uit China begint in januari.

Zuid-Afrika: Lokaal aanbod beschikbaar
De nieuwe aanplant van Zuid-Afrikaanse gember komt goed op en alles wijst op een goed jaar, zegt een gemberteler in Mpumalanga. Het lokale gemberseizoen loopt vanaf maart en traditioneel zijn de gembervolumes laag tussen januari en maart en in deze periode wordt gember vooral geïmporteerd uit China en Vietnam.

Op de gemeentelijke markten wordt gember verhandeld tussen R38 (2 euro) en R60 (3,1 euro) per kilo, met de laatste voorraden van het vorige seizoen lokaal geteelde gember aan de bovenkant.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt grapefruit