Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exclusief bij Agrintesa-Alegra, Apofruit Italia en Orogel Fresco

600 ton Dulcis kiwi geoogst, verkoop start op 4 november

De oogst van Dulcis® kiwi's loopt ten einde. Deze variëteit is ontwikkeld door New Plant in het Italiaanse Forlì, in samenwerking met de universiteiten van Udine en Bologna, en wordt exclusief geteeld en verkocht door de coöperaties Agrintesa-Alegra, Apofruit Italia en Orogel Fresco.

Dulcis-vruchten worden gekenmerkt door de meer typische smaak en aroma van gele kiwi's, maar dan in een groenvlezige versie. De typische zuurgraad van de groene vruchten wordt in evenwicht gehouden door een hoge Brix-waarde en een hoog drogestofgehalte, wat resulteert in een mix en een evenwicht dat consumenten aanspreekt.

"We zitten op ongeveer 90 procent van de oogst," zegt Mirco Zanelli van Apofruit. "De teeltgebieden zijn erg geschikt voor de teelt van kiwi's. De kwaliteit is erg goed en de opbrengsten zijn in lijn met de verwachtingen." De afzet zal niet alleen gericht zijn op Italië, maar ook op het buitenland. "Dit jaar hebben we grotere hoeveelheden beschikbaar dan vorig jaar, dus we zullen in staat zijn om meer markten te bereiken en op een continue basis," duidt Zanelli.

Dulcis kiwi's worden door de leden van de coöperatie geteeld op een areaal van zo'n 300 hectare, met als doel om 500 te bereiken tegen het einde van 2025. De teeltregio's zijn Lazio, Emilia Romagna, Calabrië, Veneto, Friuli en Basilicata.

"De opbrengst per m² is erg goed", benadrukt Mauro Laghi van Alegra, "in lijn met wat we al in 2023 hadden vastgesteld. Wat ons ook verraste was de droge stof, die dit jaar erg hoog is, net als de Brix. Het begin van de verkoop was vastgesteld op 4 november en vanaf die datum zal het smaakprofiel volledig ontwikkeld zijn", zegt hij. De oogst werd gestart zoals verwacht, namelijk 10-15 dagen voor Hayward en na de gele kiwi.

Vincenzo Finelli van Orogel Fresco stelt dat "Dulcis een variëteit blijkt te zijn die zich kan aanpassen aan de klimatologische omstandigheden die we nu meemaken, zoals de paar uur koude in de afgelopen jaren of de pieken van hoge zomertemperaturen. En dit zonder afbreuk te doen aan de hoge productiviteit. Onder de telers heerst dan ook tevredenheid over hoe de planten reageren, wat niet vanzelfsprekend is bij de kiwi."

Vorig jaar waren er voor het eerst voldoende hoeveelheden om een eerste commercieel oordeel te vellen, toen meer dan 160 ton werd verkocht op de Italiaanse en Duitse markt, maar ook enkele partijen in België en Spanje, zowel op de algemene markten als in de grootschalige retail.

"Dit jaar," besluiten Finelli, Laghi en Zanelli, "hebben we meer product beschikbaar, ongeveer 600 ton, en altijd van hoge kwaliteit, ideaal om ons te onderscheiden op de markt en het bekend te maken bij een breder publiek van marktdeelnemers.

Voor meer informatie:
Dulcis Kiwi Company srl
via Malpighi, 5
47122 Forlì, Italië
www.kiwidulcis.it

Publicatiedatum: