Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Diego Costa - Riverbend:

"Evenwichtige prijzen verwacht op citroenenmarkt"

Volgens Ailimpo zal de daling van de citroenoogst met 20% tot 30%, die voornamelijk veroorzaakt wordt door klimatologische factoren, een stabilisering van de prijzen in de hand werken, omdat de markt niet overspoeld zal worden met overtollig aanbod. "Dit, in combinatie met de grote internationale vraag, zal ervoor zorgen dat de prijzen van zowel verse als verwerkte producten in evenwicht blijven", legt Diego Costa van Riverbend uit.

"Bovendien heeft het vroege einde van het Zuid-Afrikaanse exportseizoen de komst van Spaanse citroenen op de markt met ongeveer drie weken versneld, wat de prijzen aan het begin van het seizoen heeft opgedreven. Wat de industrie betreft, denk ik dat de markt zich op een positieve manier zal aanpassen: we zullen product blijven krijgen, maar op een meer gecontroleerde en stabiele manier dan vorig jaar, waardoor een overaanbod zal worden vermeden".

"De prijzen zullen evenwichtiger blijven en de prognoses zullen stabieler zijn, aangezien we dit jaar geen overschot van 300.000 ton hebben zoals in het verleden. We moeten echter ook de ontwikkeling van de seizoenen in andere teeltlanden, zoals Turkije, in de gaten houden, wat de voortgang van ons seizoen zou kunnen beïnvloeden".

"In Spanje richten we ons op de productie van essentiële citroenolie"
De wereldwijde citroenmarkt is gebaseerd op de interactie tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond, die op tegengestelde, maar complementaire manieren opereren. Argentinië, bijvoorbeeld, besteedt ongeveer 80% van zijn citroenproductie aan verwerking, terwijl Spanje tussen 70% en 80% aan de verse markt besteedt en slechts 20% tot 30% van zijn oogst verwerkt in de industrie.

"Hoewel beide landen grootmachten zijn in de teelt van citroenen, hebben we te maken met aanzienlijke verschillen, vooral in het aanbod van verwerkte producten. Arbeidskosten, fytosanitaire controles, energie- en transportkosten vormen barrières voor Spanje als het gaat om concurreren op de conventionele markt voor citroensap en -concentraat."

"Daarom is voor ons een van de meest waardevolle bijproducten die we produceren de essentiële citroenolie, die we verkrijgen door middel van koude mechanische processen. Deze olie wordt zeer gewaardeerd in de drankenindustrie, voornamelijk voor het aromatiseren van frisdranken, maar wordt ook gebruikt in de farmaceutische, parfum-, schoonmaak- en voedingssector. Het is een veelzijdig product met een grote toegevoegde waarde voor verschillende industrieën."

"Bovendien is Spanje marktleider in de teelt van biologische citroenen, wat ons positioneert als een belangrijke concurrent op de biologische markt, en onze staat van dienst in deze sector geeft ons een voordeel ten opzichte van andere landen, zoals Argentinië, evenals onze duurzame aanpak."

"Ons doel is om in 2050 CO2-emissievrij te zijn"
"Bij Riverbend hebben we een strategisch plan tot 2030 dat sterk de nadruk legt op efficiëntie, duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en het verminderen van onze CO2-voetafdruk."

"Een van onze prestaties is in feite het verminderen van onze cumulatieve koolstofvoetafdruk met 35% sinds 2020, met als doel het bereiken van nuluitstoot in 2050. Elk jaar blijven we initiatieven ontwikkelen om onze impact op het milieu te compenseren en onze bijdrage aan de maatschappij te verbeteren."

"Ons meest recente project is de uitbreiding van ons zonnepanelenpark, waardoor we een extra 440 kW toevoegen aan de bestaande 330 kW. Met deze capaciteit kunnen we een groot deel van het jaar zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. Deze ontwikkeling is cruciaal voor onze duurzaamheid en efficiëntie, het verbetert ons bedrijfsresultaat en stelt ons in staat om nog concurrerender te zijn op de markt."

"We sluiten ons ook aan bij de initiatieven van Ailimpo, die heeft geleid tot de certificering van Duurzame Citroen- en Grapefruitproductie in Spanje. Deze inspanning, samen met onze energie-efficiëntieprojecten, zoals de uitbreiding van het fotovoltaïsche veld, versterkt onze inzet voor duurzaamheid en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk."

Prijzen op hun hoogtepunt
Wat betreft een andere grote citrusvrucht in de sector, de sinaasappel, "is er dit jaar een positieve prognose voor de Spaanse oogst, vooral als het gaat om de maten en opbrengst. Dit is essentieel voor de industrie, omdat we sinaasappels dan efficiënter en concurrerender kunnen verwerken".

"De sinaasappelmarkt is nog steeds positief, voornamelijk door het wereldwijde tekort aan deze vrucht; we geloven echter dat de prijzen hun hoogtepunt hebben bereikt en we zullen waarschijnlijk de komst van vervangende producten zien, zoals mandarijn, multifruit of op concentraat gebaseerde mengsels, die de marktdynamiek in de komende jaren kunnen beïnvloeden."

Voor meer informatie:
Riverbend
Carretera de Abanilla 30
30140 Santomera, Murcia (Spanje)
Tel.: +34 968 277 050
[email protected]
http://riverbend.es

Publicatiedatum: