Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bacterievuur vraagt de komende jaren extra focus"

Bacterievuur leidde afgelopen seizoen op diverse plekken tot problemen. Adviseurs verwachten dat de druk de komende jaren zal toenemen, onder meer als gevolg van de klimaatverandering, het feit dat later wordt geplant en een hogere druk vanuit de openbare ruimte. Extra alertheid is daarom geboden, zo schrijft NFO.

Volgens teeltspecialist Joris Wisse van CAF zorgde bacterievuur afgelopen seizoen op twee bedrijven voor wel 20 procent uitval. "Maar ook in appel was sprake van meer bacterievuuraantastingen dan andere jaren", geeft hij aan. "Dit jaar kende best wel wat warme, broeierige dagen, met veel vocht in de grond. Perfecte omstandigheden voor de bacterie om zich te ontwikkelen."

Aryan van Toorn, coördinator bij CAF, geeft aan dat er met name in de laatste maanden meer problemen waren. "Het voorjaar was koel en nat, waardoor we weinig infecties zagen. Maar toen het in juni warm werd, op sommige percelen hagelschade ontstond en jong geplante percelen ook nog eens laat bloeiden, ontstonden er meer incidenten."

Bovenop zitten
Beide adviseurs benadrukken dat de ziekte de komende jaren om extra focus vraagt. "We moeten het bacterievuur-probleem serieus nemen als sector", zegt Wisse. "Door de klimaatverandering zal de druk waarschijnlijk hoog blijven en dat betekent dat je er bovenop moet zitten. Anders kunnen echt grote problemen ontstaan."

Ook Van Toorn verwacht dat bacterievuur de komende jaren een groter issue zal worden. Door de klimaatverandering, doordat telers later planten en omdat diverse nieuwe perenrassen makkelijker nabloei geven. "Daarnaast sluimert bacterievuur in diverse percelen en dan is het lastig om er vanaf te komen. Ook wordt de druk vanuit het landschap en de openbare ruimte groter. Overheden zijn namelijk minder alert op het verwijderen van bacterievuuraantastingen, hebben daar minder aandacht voor. Daar hebben wij als fruitsector last van."

Preventie
Vooral preventie en een goede hygiëne zijn volgens de adviseurs cruciaal om bacterievuur onder de duim te houden. Wisse: "Verwijder aantastingen, voer aangetast materiaal af van je perceel en ontsmet het gebruikte materiaal. Wees daar ook nu nog alert op; de aantastingen zijn op dit moment nog goed zichtbaar in de boomgaard. Wanneer je nu de benodigde maatregelen neemt, kun je volgend seizoen schoon starten."

Foto's Petra Koster

Bron: NFO

Publicatiedatum: