De perenpluk 2024 is achter de rug. Nederland vervult een toonaangevende rol in Europa met peren. Samen met Italië en België staat Nederland in de top-3 productielanden van Europa. Op iets meer dan 10.000 hectare zijn perenbomen in ons land te vinden, waarvan bijna een derde in Zeeland. Gelderland volgt met een aandeel van 28 procent van het totale oppervlak. Dit valt te lezen in de Factsheet peer in beeld van GroentenFruit Huis.
In de afgelopen vijf jaar is het totale perenoppervlak vrij stabiel gebleven, maar daarvoor nam het areaal jaarlijks toe. 15 procent van de oogst eten we in Nederland zelf op, terwijl de rest wordt verkocht in landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Polen. De Nederlandse peer is dus breed gespreid over Europa geliefd onder de consument.
Koploper
Gemiddeld aten Nederlanders 2,8 kilo peren per persoon in 2023. Hiermee laat de Nederlandse consument Duitsers (2,3 kilo), Britten (2,3 kilo) en consumenten in Frankrijk (2,1 kilo) en Italië (2,1 kilo) achter zich. Deze verschillen komen ook tot uiting in het percentage huishoudens dat peren koopt. In het Verenigd Koninkrijk kocht 52 procent van de huishoudens peren tegen 64 procent in Nederland.
Bron: GroentenFruit Huis