Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste lading Marokkaanse Hass avocado naar Nederland

Nadat de variƫteiten met een groene schil het Marokkaanse avocadoseizoen hebben geopend, staat het seizoen van de Hass-avocado op het punt te beginnen, met prijzen die iets lager zijn dan vorig seizoen.

Salah Eddine Belkadi, managing partner van Unique Packing: "We verwachten de eerste Marokkaanse exporteur te zijn die dit seizoen Hass-avocado's naar Europa, en specifiek naar Nederland, levert. Ons fruit heeft 21% kleine maten en 22% voor de grote maten bereikt. Het fruit ligt nu in de pakstations en zal over een paar dagen in de Europese winkels liggen. Dit seizoen hebben we meer dan 7.000 ton Hass-avocado's beschikbaar voor export."

De prijzen liggen aan het begin van het seizoen lager dan in dezelfde periode van het vorige seizoen. "Onze prijzen zijn met 5,7% gedaald. Dit komt door de grote sprong in de volumes die dit jaar in Marokko worden geproduceerd, die met 40-50% zijn gestegen ten opzichte van het vorige seizoen. Ook in andere delen van de wereld zijn de avocado-oogsten over het algemeen gestegen en we concurreren momenteel met Colombia op kleine en middelgrote maten."

De exporteur vervolgt: "We verwachten dat de prijzen licht zullen dalen als andere origines op de markt komen, zoals Spanje, Israƫl of Portugal. De prijsbeweging zal onder controle blijven, omdat we dit seizoen meer middelgrote en grote maten hebben. Tussen januari en maart zullen de prijzen dan stijgen."

"In de avocadosector is de barometer van de exportprijzen de lokale Marokkaanse markt," vervolgt Belkadi, "er zijn momenteel genoeg avocado's voor de lokale markt, maar de lokale vraag zal pieken in de maand Ramadan, in februari."

De Marokkaanse avocadoprijzen zijn het onderwerp van dagelijkse speculatie en touwtrekkerij tussen telers en exporteurs, nog verergerd door de mogelijkheid om fruit op bomen op te slaan, wat verwarring zaait op de markt. Belkadi: "Bij Unique Packing ontsnappen we aan deze situatie om twee redenen. Ten eerste is een groot deel van onze export afkomstig van onze eigen teelt. Ten tweede is onze samenwerking met andere telers onderworpen aan contracten, die dit seizoen vier keer zijn gesloten. We hanteren eerlijke en billijke prijzen, zelfs op de slechtste momenten van het seizoen. Toen de storm Bernard vorig seizoen bijvoorbeeld Larache trof, boden we onze telers tot 100% van de verkoopprijs voor het merendeel van hun ladingen die we exporteerden onder klasse II. De telers herinneren zich dit en blijven eerlijk tegenover ons en hebben vertrouwen in ons, wat wordt doorgegeven aan onze klanten. Op deze manier bieden we onze klanten een betere zichtbaarheid van de prijs en een professionelere relatie."

Wat de bestemmingen betreft, zullen Spanje en Frankrijk dit seizoen de belangrijkste markten voor Marokkaanse Hass blijven, aldus Belkadi. "Bij Unique Packing zijn onze belangrijkste twee markten Nederland en het VK. We verwachten een verdubbeling van onze export ten opzichte van vorig seizoen, omdat supermarktketens onze toewijding aan kwaliteitsfruit, ethische praktijken, sociale verantwoordelijkheid en het welzijn van mens en milieu erkennen en waarderen."

Voor meer informatie:
Salah Eddine Belkadi
Unique Packing
Tel: +212 661 461060
[email protected]
www.uniqpacking.ma

Publicatiedatum: