Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeiende export van biologisch Ecuadoraans dragonfruit

In een wereld waar duurzaamheid en bodemgezondheid steeds belangrijker worden, passen telers van exotisch fruit, waaronder dragonfruit, in Ecuador innovatieve teeltmethoden toe. De regeneratieve teeltpraktijken zijn er niet alleen op gericht om de kwaliteit van het fruit te verbeteren, maar ook om ecosystemen te herstellen en koolstof vast te leggen. Deze aanpak wordt weerspiegeld in de groeiende export van biologisch dragonfruit.

"Het biologische dragonfruit wordt geteeld in een regeneratief tuinbouwsysteem dat de bodem revitaliseert en de biodiversiteit bevordert. Onze bodem leeft," zegt Johanna Ibujes Andrade, voorzitster van El Dragón Farm, die zelf afkomstig is van de Galapagoseilanden, waar de mensen respect voor het milieu hoog in het vaandel dragen. "Het onkruid dat de bodem bedekt, helpt erosie voorkomen en houdt het microbioom van de bodem gezond. Daarnaast gebruiken we levende peulvruchtenpalen in plaats van betonnen structuren om de planten te stutten, wat niet alleen de impact op het milieu vermindert, maar ook bijdraagt aan de natuurlijke fixatie van stikstof in de bodem."

Dankzij deze aanpak voldoet El Dragón Farm aan de hoge internationale normen in zowel de Verenigde Staten als Europa. het bedrijf beschikt over de GlobalGAP en biologische certificeringen en is bezig met het verkrijgen van de GRASP-certificering.

De Verenigde Staten is de belangrijkste afzetmarkt, maar de opmars in Europa, waar een groeiende vraag naar biologische producten is, is ingezet. In 2024 exporteerde het bedrijf ongeveer 50 containers en voor 2025 wordt vooral op de Europese markt groei verwacht.

"Het fruit wordt geleverd in kartons van 4,5 kilo. De prijzen variëren afhankelijk van de markt en de logistieke kosten. Export naar de Verenigde Staten gaat voornamelijk over zee, terwijl naar Europa vaak gebruik wordt gemaakt van luchtvracht", zegt Johanna.

Het bedrijf staat echter voor grote uitdagingen. De stijging van de dragonfruitteelt in Ecuador en andere landen zoals Peru en Zuid-Afrika heeft een impact op de prijzen. Ondanks deze uitdagingen is Johanna optimistisch: "Dragonfruit is een relatief nieuwe fruitsoort voor veel markten, maar de consumptie ervan blijft groeien en wij geloven dat het potentieel enorm is. Naarmate de teelt uitbreidt, worden de prijzen steeds concurrerender. Het wordt nu ondertussen ook geteeld in Peru, Nicaragua, Thailand, Colombia en zelfs Spanje."

Om voorop te blijven lopen heeft El Dragón Farm gekozen voor innovatie in de teelt- en verpakkingsmethoden. Onlangs heeft het bedrijf een eigen pakstation in gebruik genomen, wat de traceerbaarheid van het product verbetert en garandeert dat het fruit verser op de plaats van bestemming aankomt. Het bedrijf bekijkt ook of de productie van diepgevroren dragonfruit en in poedervorm haalbaar is, wat nieuwe zakelijke mogelijkheden kan bieden.

Door zowel op het land als in het pakstation werkgelegenheid te creëren, ook voor vrouwen, stimuleert het bedrijf de economische ontwikkeling in de regio.

Voor meer informatie:
Johanna Ibujes Andrade (voorzitter)
El Dragón Farm
Tel: +593 99 194 3191 (Ecuador)
[email protected]
www.eldragonfarm.com

Publicatiedatum: