Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gianni Raniolo

Is de kleine druivenoogst op Sicilië een probleem geweest?

"Het druivenseizoen is ons goed bevallen", zei Gianni Raniolo, voorzitter van het Consortium voor de Siciliaanse Mazzarrone druif met beschermde geografische aanduiding op de LUV beurs vorige week in Bari. "Er was maar één minpunt: de kleine oogst."

Gianni Raniolo op de LUV beurs in de Zuid-Italiaanse stad Bari

Al is die voorstelling van zaken iets te rooskleurig. De lijst van problemen waarmee de telers te maken hebben gehad, is misschien kort, maar wel intens. Te beginnen met het gebrek aan irrigatiewater dat de gemiddelde opbrengst per hectare naar beneden heeft gehaald. "Maar of dit echt in ons nadeel is uitgedraaid, valt nog te bezien", aldus Raniolo. "De droogtesituatie heeft ons op de proef gesteld en heeft, net als vorig jaar, voor een natuurlijke selectie tijdens de vruchtzetting gezorgd. Alleen in de beste druivengaarden was de kwaliteit goed."

Enkele visuele gebreken bij de Italia druiven door de droogtesituatie

"In de praktijk heeft de markt alleen de telers beloond die in staat waren om druiven van goede kwaliteit te leveren", vervolgde de voorzitter. "Wie vanwege de ouderdom van de planten of gebrek aan water niet de juiste kwaliteit had, heeft het moeilijk gehad op de markt. Bij het Italia ras heeft de langdurige hitte helaas ook geleid tot een te hoge suikerconcentratie in de druiven en bijgevolg roestkleurige schade, waardoor een groot deel van de oogst in waarde is gedaald. De kink in de kabel is in dit geval meer een esthetisch defect – de druiven waren erg lekker door hun zeer zoete en intens muskaatachtige smaak –, maar de retailers wilden dergelijke druiven niet. Voor de Italia druiven is de oogst 35-40% teruggevallen, de andere rassen hadden acceptabelere verliespercentages."

"In de export hebben onze beste partijen het zeer goed gedaan", aldus de expert. "Dit moet dienen als een les voor ons. Wij telers moeten de moed hebben om de oude druivengaarden te rooien en ze in de juiste verhouding te herbeplanten met nieuwe variëteiten en het Italia ras, dat ons vlaggenschip blijft. Ondertussen groeit ook de interesse voor pitloze druiven (zie foto hierboven; Autumn Crisp®) en is er weer een opleving van de aandacht voor biologisch en biodynamisch geteeld fruit, zelfs door iets oudere consumenten. Vanaf september was er een prijsstijging van 30% door gebrek aan product. Ondertussen werken we aan de omschakeling naar pitloze rassen om het seizoen te verlengen, aangezien we ons tot nu toe hebben gericht op vroege variëteiten."

Voor meer informatie:
Giovanni Raniolo
Consorzio di Tutela dell'Uva
da Tavola di Mazzarrone Igp
Tel: +39 335 1033575 (Italië)
[email protected]

Publicatiedatum: