Tholen - Waar normaal gesproken november als de beste maand voor de Spaanse Rojo Brillante kaki's wordt getypeerd, valt deze dit jaar letterlijk in het water. "Het begin van het seizoen was eigenlijk zeer voortvarend met een goede vraag en mooie prijzen, maar het noodweer dat dinsdag in de regio Valencia toesloeg, is echt catastrofaal", vertelt de Vlaamse Sharon Veroone, werkzaam bij het Spaanse Micofruit.
Het bedrijf uit Valencia wordt inmiddels gerund door de derde generatie. "De eerste generatie startte Micofruit door eigen geteeld fruit lokaal te verkopen op de markt. Zijn zoon besloot vervolgens de vermarkting uit te breiden naar de volledige Spaanse markt, waarna de derde generatie de stap naar internationalisering wilde maken", legt Sharon uit. Inmiddels is Micofruit gespecialiseerd in de teelt en verpakking van kaki's, flespompoenen en steenfruit, waarna deze door heel Europa geleverd worden. "Daarnaast voeren we ook containers naar de Verenigde Arabische Emiraten en Canada."
"De grootste productgroep is echter de kaki's, en dan specifiek de Rojo Brillante", gaat ze verder. "Hier zijn we nu zo'n maand mee gestart en vooraf zag het er eigenlijk zeer rooskleurig uit. De verwachting was dat er goede volumes zouden zijn, maar we kregen te maken met plagen zoals cotonet en trip, die het fruit teisterden, waardoor er toch redelijk grote verliezen zijn geweest op het veld. Daarnaast is het zeer lang droog geweest, waardoor de kalibers lager uitvielen dan andere jaren. De combinatie hiervan zorgde ervoor dat het aantal kilo's dit jaar toch fors lager uitvalt dan gehoopt."
"Tel daarbij op dat de kosten op het veld een stuk hoger waren, omdat het fruit behandeld moest worden om de plagen te bestrijden en het resultaat is dat de aanloop naar het seizoen toch moeizamer was dan in eerste instantie gedacht", aldus Sharon. "Toch kwam na de start van het seizoen de schwung erin. Ondanks de uitdagingen in de teelt was er namelijk een enorme vraag vanuit de Europese markt. Dit zorgde toen voor goede prijzen. Tot er vorige week opeens zeer veel kaki's op de markt kwamen en de prijzen vervolgens opmerkelijk begonnen te dalen."
Kakiseizoen letterlijk in het water gevallen door noodweer
En toen sloeg vervolgens het noodweer toe in de regio Valencia. "Zoals aangegeven is november normaal gesproken de beste maand voor onze kaki's. Tot we van het weekend te horen kregen dat er een storm werd voorspeld, wat vanaf dinsdag voor heel veel problemen heeft gezorgd. Als je de beelden ziet, is het echt catastrofaal. We krijgen hier constant alerts van de overheid dat we absoluut niet naar buiten moeten gaan en dit is tot gisteren nog altijd aan de gang."
Een blik op de velden laat de ravage zien
"Dinsdag was wel echt het zwaartepunt", gaat ze verder. "Wat de gevolgen zijn voor onze velden is bang afwachten. Tot het noodweer is gaan liggen, kunnen we ook niet kijken wat effectief de schade is, maar we verwachten toch wel dat deze fors zal zijn. Het is natuurlijk zeer plaatselijk. Wij hebben percelen over de gehele regio, dus ook bij ons zal het per veld verschelen. Voor nu is het dus afwachten tot het stopt. Ze zeggen dat het tot vandaag door zal gaan. De regen zal nog even blijven, maar de storm lijkt dan over zijn zwaartepunt heen, als ik het moet geloven."
Het is een bittere pil voor het bedrijf, die vooruit keek naar een mooi kaki-seizoen. "Het is koffiedik kijken hoe de komende weken/maanden eruit gaan zien. Afgelopen weekend hebben wij, net als velen, geprobeerd zo veel mogelijk fruit in de magazijnen te krijgen ter voorbereiding op de neerslag. Dit fruit is iedereen nu aan het verkopen, maar in de komende tijd zal de markt langzaam maar zeker leeg lopen. Veel velden zijn volledig overstroomd, dus al stopt het nu, dan kan nog steeds niemand op het veld. Het zal moeten drogen, waardoor we voor de komende periode met grote tekorten zullen werken. Het gevolg is dat de prijzen weer omhoog gaan, maar wat er daarna gebeurt, durf ik nog niet te voorspellen. Normaal gesproken gaan we met de kaki's door tot en met januari, maar nu blijven we in bange afwachting."
Voor meer informatie:
Sharon Veroone
Micofruit
C/D Fco Climent Pons 4
La Pobla del Duc, Valencia, Spanje
Tel.: +34 650 84 77 45
[email protected]
www.micofruit.es