Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Clementinesap is ondergewaardeerd op Europese markt"

De sapindustrie is in Spanje een van de afzetmarkten voor klein citrus – waaronder clementines – die dit jaar in belang zou kunnen toenemen, nu de opbrengst van sinaasappelen voor de industrie daalt. "Het verwerken van clementines voor sap is altijd een mogelijkheid en we wijzen zelfs elk seizoen een deel van ons fruit toe aan verwerking", zegt Guillermo Antelo van Naranjas Ché. "Door de jaren heen hebben we echter kunnen zien dat, ongeacht hoe het seizoen verloopt, clementinesap altijd ondergewaardeerd is. Sinaasappelsap brengt een veel hogere prijs op, ondanks het feit dat clementinesap veel verfijnder en zoeter is."

"We hebben dus nog wat huiswerk te doen om ervoor te zorgen dat clementine- en mandarijnensap op de Europese markt even goede prijzen haalt als sinaasappelsap", aldus Guillermo.

"In Naranjas Ché zijn we gespecialiseerd in biologische clementines. In de streek Camp de Morvedre zijn we ongeveer twee weken geleden begonnen met de oogst van de Oronules en Marisol variëteiten. De kwaliteit van dit vroege fruit was erg goed en hoewel er misschien wat vertraging was in de kleuring, waren de Brix en de hoeveelheid sap perfect."

"Biologische groente- en fruitmarkt lijkt steeds meer op conventionele model"
"De biologische citrusmarkt is veel meer gebonden dan de conventionele markt. Er is niet zoveel vraag of aanbod. Toch is de populariteit de laatste 10 jaar gestegen en hebben bijna alle grote Europese ketens een biologisch assortiment. De grote volumes worden nu via hen verkocht en niet langer in gespecialiseerde winkels. Dit geeft de biologische sector een duwtje in de rug en de markt wordt professioneler, maar het bedrijfsmodel gaat steeds meer lijken op dat van de conventionele teelt."

"De afgelopen twee of drie jaar is de markt een beetje vreemd geweest en dat doet ons denken dat de biologische markt misschien een plafond heeft bereikt en een beetje stagneert. Dat merk je ook aan de prijzen. In het verleden was het verschil met het conventionele product groot. Als een conventionele clementine op de markt werd aangeboden voor € 1 per kilo, kon de biologische € 1,30-1,50 per kilo halen. De afgelopen jaren is dit verschil teruggebracht van 30-50% tot 10-20%."

"We hebben collega's die hun biologische certificering hebben opgegeven en zijn teruggekeerd naar conventionele teelt omdat de marktprijs niet hoog genoeg is om de extra kosten van inputs en de lagere opbrengsten van de biologische teelt te compenseren. Bovendien heeft conventioneel citrus, vooral in de eerste seizoenshelft, de afgelopen jaren aantrekkelijke prijzen opgeleverd, wat sommige telers ervan heeft overtuigd om deze stap te zetten."

"Clementine is het product bij uitstek is van de Valenciaanse tuinbouw"
Een ander product dat traditionele citrustelers, in dit geval zowel conventionele als biologische, heeft doen overwegen om van gewas te veranderen, is de avocado. "De avocadoteelt in de Valenciaanse regio is explosief gestegen. In Sagunto, waar wij ons bevinden en dat altijd een regio is geweest met een grote traditie in de teelt van clementines, schakelen telers geleidelijk over van clementines op Hass en Lamb Hass avocado's."

"Ik ga niet ontkennen dat de consumptie van avocado's sterk is gestegen, maar in de afgelopen seizoenen zijn er grote hoeveelheden Europa binnengekomen vanuit Latijns-Amerika of Marokko, wat in bepaalde seizoenen de prijzen sterk heeft gedrukt", aldus Guillermo.

"Ook granaatappel, kiwi en dragonfruit worden in onze streek geteeld. Toch blijven we bij Naranjas Ché fervente voorstanders van het product bij uitstek in de Valenciaanse tuinbouw: de clementine. Het is een vrucht waar veel vraag naar is in Europa. Hij is zeer gemakkelijk te eten, is zeer zoet en heeft een lang seizoen van begin oktober tot maart. Het is bovendien een van de weinige fruitsoorten met Europese teelt in de winter."

Voor meer informatie:
Naranjas Ché
Cam. Montiver Pol 31, Parc 335
46500 Sagunto (Valencia) – Spanje
Tel: +34 963 172 344
[email protected]
www.naranjasche.com

Publicatiedatum: