Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
oogst in 2028 20.000 ton

Blauwe bessensector in Georgië in de lift

De blauwe bessensector in Georgië bloeit sinds de commerciële start in 2011. Volgens Shota Tsukoshvili, de CEO van de Georgia Blueberry Growers Association, zijn de teelt en productie sindsdien aanzienlijk toegenomen. "De eerste commerciële boomgaarden voor blauwe bessen werden in 2011 aangelegd als onderdeel van een proefproject in drie regio's. Na jaren van onderzoek en experimenten is de teelt van blauwe bessen in Georgië flink gestegen. Vanaf 2015 begon de commerciële teelt zich snel uit te breiden, vooral na grondige evaluaties van de blauwe bessenrassen die het beste passen bij het Georgische klimaat. Inmiddels beslaat de teelt meer dan 3000 hectare. Het gunstige oogstvenster, overheidssubsidies en steun van donororganisaties hebben ervoor gezorgd dat blauwe bessen een strategisch gewas zijn geworden in de Georgische tuinbouw."

Volgens Tsukoshvili is de jaarlijkse toename van de teelt van blauwe bessen te danken aan het rijpende areaal en zal deze groei naar verwachting de komende jaren aanhouden. "De teelt van blauwe bessen in Georgië heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt in zowel areaal als productie, waardoor het land een opkomende speler is op de wereldwijde markt voor blauwe bessen. Vanaf 2024 bevindt 70% van het totale areaal zich in het tweede of derde groeijaar, wat betekent dat de meerderheid van de commerciële boomgaarden voor blauwe bessen nog niet volgroeid is. Over ongeveer drie jaar zal de productie van blauwe bessen in Georgia de volledige capaciteit bereiken en stijgen tot meer dan 25.000 ton."

Een overzicht van de export van blauwe bessen uit Georgia in de afgelopen jaren:

  • 2020: 665 ton
  • 2021: 933 ton
  • 2022: 1.392 ton
  • 2023: 3.462 ton
  • 2024: 4.980 ton

De groei kan worden toegeschreven aan investeringen en toenemende kennis over de teelt van blauwe bessen, legt Tsukoshvili uit: "Deze snelle groei is deels te danken aan aanzienlijke investeringen in moderne land- en tuinbouwtechnieken, verbetering van kennis en gunstige investeringsmogelijkheden. De teeltomstandigheden in regio's als Samegrelo, Imereti, Guria en Adzjarië stellen Georgische telers in staat om van mei tot juli blauwe bessen te telen in overdekte tunnels en in open velden. In 2025 zal Georgië een indrukwekkende 7.000 ton blauwe bessen exporteren, wat een aanzienlijke sprong in de teeltcapaciteit betekent. Als we nog verder vooruit kijken, voorspelt de Georgia Blueberry Growers Association dat de teelt in 2028 20.000 ton zal bedragen. Een belangrijke mijlpaal die de rol van Georgië als belangrijke exporteur van blauwe bessen van hoge kwaliteit zal verstevigen."

Tsukoshvili benadrukt dat de sector voor de export van blauwe bessen minder afhankelijk moet worden van de Russische markt. "Historisch gezien was Rusland de belangrijkste markt voor de Georgische sector van blauwe bessen, met een marktaandeel van 90%. Inefficiënte praktijken na de oogst, onvoldoende kennis in de land- en tuinbouw en het ontbreken van voedselveiligheidscertificaten hebben bijgedragen aan de export naar Rusland. Het belangrijkste doel van de Vereniging van Georgische Telers van Blauwe Bessen is om de afhankelijkheid van de Russische markt te verminderen en de export te diversifiëren. In 2023 en 2024 is GBGA erin geslaagd om de EU-markt te betreden en de exportvolumes aanzienlijk te laten groeien. Momenteel is het aandeel van de Russische export minimaal onder de GBGA-leden."

De volgende stap is de teelt van bekende variëteiten, aldus Tsukoshvili: "Recente investeringen door grote telers en handelaren van blauwe bessen in Georgië hebben zich gericht op innovatieve teelttechnieken om het teeltseizoen te verlengen en de opbrengsten te verbeteren. Een van de belangrijkste investeringsgebieden is het gebruik van teeltsystemen in tunnels en potten. Daarnaast is er een toename geweest in het planten van Sekoya variëteiten. Internationale bedrijven die in het bezit zijn van de licentie zijn een partnerschap aangegaan met Georgische telers en brengen zowel expertise als investeringen naar het land. Deze samenwerking betekent een belangrijke verschuiving, want dit betekent dat de in Georgië geteelde Sekoya blauwe bessen binnenkort beschikbaar zullen zijn op de wereldmarkt, waardoor de positie van Georgië als concurrerende exporteur van hoogwaardige blauwe bessen verder wordt versterkt."

Deze strategische investeringen helpen de Georgische telers niet alleen om aan de toenemende wereldwijde vraag te voldoen, maar ook om hun producten te onderscheiden door een hogere kwaliteit en een langere beschikbaarheid op de markt, aldus Tsukoshvili. "De Georgische overheid en verschillende donororganisaties zoals USAID bieden aanzienlijke subsidies om AGF-sectoren te ondersteunen. Deze subsidies zijn beschikbaar de aanplant, irrigatiesystemen en het opzetten van koelopslagfaciliteiten. Daarnaast is er financiële steun voor Georgische bedrijven om deel te nemen aan internationale beurzen, waardoor ze toegang krijgen tot wereldmarkten en hun bereik kunnen vergroten."

De Georgian Blueberry Growers Association is toegewijd aan het continu verbeteren van de kwaliteit van het fruit door internationale expertise in te zetten, legt Tsukoshvili uit: "We werken nauw samen met landbouwkundigen en adviseurs uit Portugal, Italië en Chili. Elk jaar erkennen meer telers het potentieel van de Europese markt en streven ze belangrijke voedselveiligheidscertificeringen na, zoals GlobalGAP, GRASP en dergelijke. Maar om deze kansen ten volle te benutten, moeten we de bekendheid van Georgische blauwe bessen op de Europese markt vergroten. Het is van cruciaal belang om Europese consumenten en retailers duidelijk te maken dat verse blauwe bessen uit Georgië vanaf half mei beschikbaar zijn, ruim voordat het oogstseizoen in Noord-Europa begint."

"De prijzen van blauwe bessen fluctueren op een wereldwijde markt, waarbij veranderingen in klimaatomstandigheden het kader van vraag en aanbod beïnvloeden. De EU-markt wordt gekenmerkt door stabiele prijzen op basis van de marktomstandigheden tijdens het oogstseizoen in Georgië. De overlapping van seizoenen met grote landen die blauwe bessen telen, zoals Spanje, Marokko en Servië, kan een negatieve invloed hebben op de gemiddelde verkoopprijs van de blauwe bessen van Georgië", besluit Tsukoshvili.

Voor meer informatie:
Shota Tsukoshvili
Georgia Blueberry Growers Association
Mobiel +995 595 186350
[email protected]
www.gbga.ge