Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zware regenval boven Langkloof veroorzaakt geen directe schade

Het meest recente laagdrukgebied dat over Zuid-Afrika trok, heeft in twee dagen tijd tussen de 100 en 200 mm neerslag achtergelaten in de Langkloof. Tot nu toe zijn er echter geen schadegevallen gerapporteerd in de appel- en perenboomgaarden, behalve wat geulen op de hellingen. Voor volgende week wordt opnieuw regen voorspeld. De Kouga Dam, die stroomafwaarts ligt in de citrustelende Gamtoos Vallei, is gisteren weer overstroomd, nadat deze jarenlang slechts voor 10% gevuld was.


Boomgaarden met slecht doorlatende grond en bomen die in volle bloei staan, zijn het meest kwetsbaar voor ziekten na de zware regenval. Het voorkomen van schimmelinfecties, zoals die welke appelschurft veroorzaken, heeft in het voorjaar prioriteit in de hoogstamfruitboomgaarden van de Langkloof.

"Wat het spuiten betreft, zijn de meeste percelen nu op driekwart van de bloeiperiode en is de kritieke periode voor het bestrijden van fusi [de appelschurftschimmel] inmiddels voorbij. De afgelopen drie weken was het vrij nat, met een hoge fusi-index. Telers hebben daarom een of twee keer per week gespoten om het risico te verminderen," legt Johan Kotze van Dutoit Agri in de Langkloof uit. Er is een zeer lage tolerantie voor appelschurft en het sturen van dergelijke appelen naar een sapfabriek zal niet eens de teeltkosten dekken.

Fruitzetting appels stelt teleur
Voor de Abate Fetel, Forelle en vroege BC (Williams) perenboomgaarden in de Langkloof wordt een normale oogst verwacht, zegt Kotze, en voor de Packhams is het nog wat vroeg om harde conclusies te trekken: de komende maand laten de Packhams traditioneel vruchten vallen: de periode van de 'November Drop'. Een betrouwbare schatting zal pas daarna mogelijk zijn, maar een normale Packham oogst blijft een mogelijkheid.

De appels uit Langkloof zijn momenteel ongeveer ter grootte van een erwt. "De vruchtzetting van appels was niet helemaal wat we gewend zijn en de bloei duurde bij veel cultivars erg lang. De potentiƫle vruchtzetting lijkt aan de lage kant en de appeloogst zou kunnen afnemen, maar het is nog erg vroeg."

Voor meer informatie:
Johan Kotze
Dutoit Agri
https://www.dutoitagri.co.za/