Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kastanjes oogsten met netten is veel efficiënter

Maurizio Musolesi uit de Apennijnen in de Italiaanse provincie Bologna oogst al bijna 25 jaar kastanjes met behulp van netten, wat hem toelaat de oogst versnellen. Bovendien zijn de vruchten niet in direct contact met de grond, wat een positieve uitwerking heeft op de kwaliteit en de houdbaarheid. De kastanjeboomgaard van Maurizio Musolesi is 4 hectare groot en ligt 550 meter boven zeeniveau.

Netten onder de kastanjebomen

"Netten zijn een uitstekende oplossing om de oogst te versnellen en de kwaliteit te behouden", stelt de teler. "Want kastanjes glijden, als ze eenmaal gevallen zijn, van de helling af en stapelen zich aan één kant op. Het is een techniek die ik nu al 25 jaar toepas en die ik in alle opzichten nuttig vind. Het feit dat de kastanjes de grond niet raken, betekent bijvoorbeeld dat ze sneller drogen en dus beter houdbaar zijn."

Klik hier voor het fotoalbum Maurizio Musolesi

Musolesi is een expert die ook over de kastanjeteelt schrijft in het tijdschrift 'Vita in Campagna'. "Dit jaar zijn we erg tevreden over de hoeveelheid en de kwaliteit. Het enige negatieve aspect is de regen van de afgelopen dagen, want nu zijn de kastanjes wat vuil geworden. We moeten ze dus wassen."

Selectiefase na het wassen

Tijdens de sorteerfase worden de kastanjes die zijn aangetast door cydialarven niet verwijderd, maar apart gelegd, omdat de industrie deze koopt, zij het tegen een lage prijs. "In mijn kastanjegaard is de opbrengst ongeveer 800-1.000 kg per hectare. Als je uitgaat van een gemiddelde telersprijs van ongeveer € 450 per 100 kg, kom je uit op inkomsten van ongeveer €4.000 per hectare. Dit jaar zouden de gemiddelde prijzen trouwens nog hoger moeten liggen."

Renzo Panzacchi en Luciano Trentini

Musolesi is lid van het Consorzio Castanicoltori dell'Appennino Bolognese. Renzo Panzacchi, voorzitter van het consortium, benadrukt de toegevoegde waarde van het handelsmerk, omdat het de oorsprong en de homogeniteit van het product garandeert. "Onze kastanjetelers hebben veel ervaring en doen er alles aan om de kwaliteit hoog te houden. De zakken kastanjes van 3 kilo dragen het merk Marrone Biondo en het identificatieplaatje van elk teeltbedrijf."

Luciano Trentini van het Onderzoekscentrum voor Kastanjes in Marradi is een van de initiatiefnemers van de kastanjetentoonstelling die de afgelopen twee jaar op de Macfrut-beurs is gehouden. "We zijn weer bezig met de voorbereidingen voor de tentoonstelling van 2025 en verschillende bedrijven uit heel Italië hebben hun aanwezigheid al bevestigd", zegt Trentini.

Voor meer informatie:
Consorzio Castanicoltori Appennino Bolognese
Viale Risorgimento 1, Pianoro (BO) – Italië
Tel: +39 366 270 2073
[email protected]