Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel problemen, maar Siciliaanse citroensector volhardt

"De wat moeizame seizoensstart van de citroen van Syracuse is te wijten aan een reeks factoren, waarvan de langdurige hitte en droogte toch wel de voornaamste zijn", stelt Silvia Magliocco, sales manager bij Pasam Agrumi.

Silvia Magliocco

Pasam Agrumi is een Siciliaanse coƶperatie die de bekende Syracuse citroen met beschermde geografische aanduiding teelt en op de markt brengt, zowel het conventionele product met eetbare schil als de biologische en biodynamische varianten.

"Gedurende vele maanden is er geen druppel regen gevallen op ons eiland en de zomer was ongemeen heet. Dit blijft natuurlijk niet zonder gevolgen: minder beschikbaarheid van oppervlaktewater en een dalende grondwaterspiegel, waardoor irrigatie een groot probleem werd."

"Onze telers hebben maandenlang hard gewerkt om een kwaliteitsproduct te verkrijgen, dat er niet alleen mooi uitziet (geen schade aan de schil), maar ook een aanvaardbare maatvoering bereikt", vertelt Magliocco. "In de maand juni valt altijd een deel van het fruit op de grond, maar dit verlies aan product was dit jaar met deze temperaturen zeer uitgesproken. De opbrengst is dus merkbaar lager dan gebruikelijk. Het fruit begon in de zomer ook later aan dan normaal aan te dikken. Om deze onevenwichtigheden te compenseren, moesten onze telers de hele zomer door irrigeren, wat de elektriciteitskosten fors deed stijgen. Het was ook vele dagen een ongelijke strijd, want door de hoge temperaturen moesten ze vechten tegen de verdamping van het water", vertelt ze.

"De droogte en een onevenwicht in de watertoevoer leidde tegen de maand september ook tot een soort verschrompelen van de schil", legt de sales manager uit. "Eerst waren er onregelmatig verspreide plekken op de schil. De olieklieren raakten misvormd en sloegen bruin uit. De hardst getroffen vruchten zijn uiteraard degene die het minst door het gebladerte beschermd worden tegen het felle zonlicht."

"Ondanks alles kunnen we dankzij de meer dan tien jaar durende samenwerking met onze telers putten uit een opbrengst op een areaal van ruim 300 hectare, allemaal in de provincie Syracuse", aldus Silvia Magliocco. "Het stelt ons in staat om een concurrerend aanbod te hebben op de internationale markt. Nu zijn de citroenen nog lichtgroen van kleur, maar met de daling van de nachttemperaturen en de nodige regenval zullen ze de juiste kleur bereiken, namelijk geel. Wat de markt betreft, zien we een grote interesse in onze citroenen, vooral vanuit het buitenland. Zo waren we aanwezig op de Fruit Attraction in Madrid, waar we verschillende samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met bestaande en nieuwe retailklanten. En in februari gaan we naar de Fruit Logistica in Berlijn."

Voor meer informatie:
Silvia Magliocco
P.A.S.A.M. Agrumi
Tel: +39 (0)931 1965420 (Italiƫ)
[email protected]
www.pasamagrumi.it

Publicatiedatum: