Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Komende jaren ook afzet buiten Frankrijk

Watergebrek grootste probleem voor citrusteelt op Corsica

De langverwachte oogst van de enige echte Franse clementine is half oktober van start gegaan. Jean-Paul Mancel, voorzitter van Aprodec, de vereniging voor de promotie van de clementine van Corsica, schetst de situatie aan het begin van dit nieuwe seizoen.

De clementine van Corsica in cijfers: 665.000 bomen, 1.620 hectare en 30.000 ton met BGA-label (verkregen in 2007), 190 telers, 2.000 banen en 25 pakstations / © Aprodec

Volumes dicht bij die van 2022
"Het seizoen is bijna twee weken geleden begonnen met Caffin, een vroege variëteit, en een paar dagen geleden is er de overgang geweest naar Fine de Corse, het belangrijkste ras op Corsica, dat ons tot eind december en misschien zelfs begin januari zal brengen", legt Jean-Paul Mancel uit. De oogst zal vergelijkbaar zijn met die van twee jaar terug: bijna 33.000 ton, tegenover 25.000 ton in 2023. "Tot nu toe gaat alles perfect, de volumes zijn er en de rijpheidsanalyses zijn goed." De opbrengst zal elk jaar gestaag toenemen, aangezien er per jaar ongeveer 50 hectare wordt aangeplant.

Corsicaanse tuinbouw in volle verandering door watertekort
"Het Corsicaanse tuinbouwlandschap is volop in beweging", zegt Jean-Paul Mancel. "De citrusteelt breidt zich uit, met nieuwe variëteiten van mandarijnen die momenteel worden getest, evenals nieuwe sinaasappel- en citroenpercelen, waarvoor momenteel een BGA wordt bestudeerd." Corsica heeft nu echter te kampen met de gevolgen van de klimaatverandering. Op dit moment is er geen sprake van overvloedige regen of hagel, maar de stijgende temperaturen en lange perioden van droogte baren de telers steeds meer zorgen.

"Citrus houdt van warmte, dat is zeker, maar hoe heter en droger het wordt, hoe meer wolluis zich ontwikkelt." Dit is een probleem gezien de geleidelijke verdwijning van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Maar bovenal beginnen de boomgaarden, die zich voornamelijk in het oosten van het eiland bevinden, zonder water te zitten. "Dit was vroeger de regio van het eiland met de meeste regenval, maar dat is nu niet meer het geval."

Wat zijn de oplossingen? Volgens Jean-Paul Mancel moet het Corsicaanse Waterschap zichzelf opnieuw uitvinden. "Er moeten inspanningen worden geleverd om ervoor te zorgen dat alle boomgaarden kunnen worden geïrrigeerd. Daarnaast moeten de citrustelers de irrigatie blijven controleren. Er is echt werk aan de winkel met de overheid om de watervoorziening te garanderen, die op termijn ons grootste probleem zal worden. Een andere weg is rassenvernieuwing. De onderzoekscentra INRAe en CIRAD werken momenteel aan nieuwe onderstammen en variëteiten die beter bestand zijn tegen hitte en ziekten en ook minder water nodig hebben."

Hoe zit het met de export?
Hoewel bijna alle Corsicaanse clementines momenteel op het Franse vasteland worden verkocht, zou Aprodec in de nabije toekomst wel eens kunnen gaan exporteren, gezien de toename in volumes. "Tot nu toe was dat nog niet nodig, omdat de volumes voldoende waren om Frankrijk te bevoorraden. Morgen moeten we misschien op zoek naar andere markten."

Neem voor meer informatie:
Aprodec
[email protected]
clementinedecorse.fr