De hoeveelheid tomaten die in Almería worden geoogst, beginnen geleidelijk ruimere proporties aan te nemen. "In augustus was het erg warm en daar leed de vruchtzetting onder. De bloemen vielen af en de vruchtgroei werd afgebroken. De eerste trossen waren dus wat zwakker, maar de tomaten die zich vanaf september konden ontwikkelen, toen het weer wat afkoelde, zagen er meteen beter uit", zegt Armando Berenguel, die in La Cañada over 8 hectare tomatenteelt beschikt.
"Hoewel de prijzen op dit moment nog vrij goed zijn, beginnen ze al te dalen door de toename van de volumes. Aan het begin van het seizoen zijn de prijzen altijd veel hoger, vooral op de veilingen, waar cherrytomaten meer dan € 5 per kilo haalden en pruimtomaten meer dan € 2. Buiten de veilingen zijn de prijzen lager, maar over het gehele seizoen gezien is er meer stabiliteit. De veiling is toch typisch de plaats waar je het hele seizoen door van de ene piek naar het andere dal gaat."
"Ik teel pruimtomaten en dit jaar heb ik, net als de meerderheid van de telers in Almería, een nieuw ras dat resistent is tegen ToBRFV", zegt Armando. "Ik ben aangenaam verrast: de plant en de vruchten hebben zich heel goed ontwikkeld en we zagen meteen dat er geen virusdruk was. Vorig jaar was het wel anders. Toen hadden we last van witte vlieg en virusdruk, waardoor de planten veel stress hadden."
"Toch waren we bang dat de rassen met resistentie enkele goede eigenschappen zouden verliezen, zoals smaak. Maar de ervaring leert dat het ras waarmee ik werk meer smaak heeft dan het vorige pruimtomatenras zonder resistentie tegen ToBRFV."
De verandering die teweeg is gebracht door de ToBRFV-resistente variëteiten kan worden vergeleken met de introductie in Almería van de RAF-tomaat. RAF is de afkorting van Resistente al Fusarium, een van de grootste problemen in de tomatenteelt in de jaren zestig, toen telers met veel minder middelen of machines en met buitenteelt de weg uitstippelden naar het huidige succes van de tomatenteelt in Almería.
"Mijn broers en ik komen uit een telersfamilie en alle drie hebben we tomaten in de kas staan", vertelt Armando. "Ik herinner me nog dat we vroeger bewaterden met gieters, de tomaten plukten met rieten manden en de hele buurt hielp om het plastic over de kassen te trekken. Nu oogsten we met machines en sturen we de maatsortering met biostimulanten en aminozuren. En we hebben innovatieve variëteiten ter beschikking, waarmee we tomaten kunnen blijven telen, zelfs nu er nieuwe virussen opduiken."
"Oktober is een zeer rustige maand geweest en beetje bij beetje zullen de volumes toenemen, met tomaten van steeds grotere afmetingen. Positief is vooral dat we dit seizoen ons geen zorgen meer hoeven te maken over de virussen."