In het Dalmatische achterland van Kroatië, een gebied dat voorheen als ongeschikt werd beschouwd voor de teelt van granaatappels vanwege de lage temperaturen in de koudere seizoenen, is de granaatappelteelt opvallend gegroeid. Deze verandering is zichtbaar in gebieden zoals Imotski, Knin en Drniš, waar de teelt zich succesvol heeft aangepast aan de klimatologische uitdagingen van de regio.
Granaatappels, die warme zomers en milde winters vereisen voor optimale groei, gedijen nu goed met een gemiddelde dagelijkse groeitemperatuur van 12°C. De planten, die tot 3 meter hoog kunnen worden, beginnen hun groeiseizoen eind maart en hebben 180 tot 215 dagen nodig om volledig te ontwikkelen. Ze zijn gevoelig voor temperaturen onder de -11°C en vereisen het hele jaar door een goed verdeelde vochtigheid, vooral tijdens de belangrijkste groeifases. De beste bodem voor granaatappels is diep, goed doorlatend zandleem, rijk aan organisch materiaal.
Het succes van de granaatappelteelt in deze regio onderstreept het aanpassingsvermogen van zowel het gewas als de toegepaste land- en tuinbouwtechnieken.
Bron: Croatia Week