Tholen - Het is momenteel gezapig op de perenmarkt. "We zitten op een aardig prijsniveau, maar omdat we in België veel klasse II peren hebben, kiezen buitenlandse afnemers nu nog net eerst voor eigen productie voor ze in gaan kopen. Zeker als deze relatief stevig geprijsd zijn voor lagere kwaliteit product", vertelt Katrien De Backer, wiens ouders samen met haar oom Jos Amelinckx het fruitbedrijf Amelinckx runnen en zelf ook werkzaam is in de AGF-handel.
Het is, zo stelt ze, namelijk een turbulente aanloop geweest naar het nieuwe hardfruitseizoen. "We hebben een 'miezerige' winter 2023-2024 achter de rug. Geen echte diepe kou, maar vochtig, triest en donker weer. Dankzij die zachtere wintertemperaturen zagen we een uiterst vroege bloei in de peren, waarbij de eerste bloemen zelfs al half maart ontloken. Tegen half april stonden de bomen in een prachtig wit trouwkleed. Traditiegetrouw eerst de peren, daarna de appels."
Moeilijk kwaliteitsfruit te vinden
"Het groeiseizoen ging echt wel van de regen in de drup", zo gaat ze verder. "Van bloem naar vrucht was al geen evidentie in die uren, dagen en wekenlange natte periode. Bijen en hommels bleven liever in hun warme nest zitten in plaats van te bevruchten en nat stuifmeel gaan op te halen. Tijdens de zetting, en net erna, kregen de gevoelige vruchten nog een portie vorst en verschillende beurten hagel op hun dak. Dit heeft maandenlang geduurd, wat een drama was voor telers en juist ideaal voor opkomende ziektes in het fruit met alle gevolgen van dien. Het vroeg frequent, tijdig, en met uiterste zorg, ingrijpen met gewas- en klimaatbescherming. Je kunt wel stellen dat het weer een uitdaging was om U tegen te zeggen."
Katrien geeft wel aan dat het per regio fors kon verschillen. "Dit globaal voorjaarsfenomeen heeft zich eveneens afgespeeld in al onze nabije buurlanden, bij de ene wat meer dan bij de andere, maar zelfs in ons eigen land zijn er grote verschillen afhankelijk van de ligging, afhankelijk van de variëteit, zelfs binnen 1 perceel kan er zo'n verschil zitten in de vruchtkwaliteit. Wat we allemaal wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat er minder hardfruit is. Dat echt mooi kwaliteitsfruit schaarser te vinden gaat zijn, de appels eindelijk geld gaan opbrengen en de maatsortering van de peren erg hoog uitvalt, dankzij een vlotte rui en voldoende vochtopname bij de overgebleven vruchten op de boom."
Grote prijsverschillen
Het betekent in de peren dus vooralsnog een werkbaar, eerder matige verkoop, zo legt ze uit. "We hebben natuurlijk ook rustige periodes achter de rug met Allerheiligen en ervoor de Fruit Attraction in Madrid, dus het heeft geen storm gelopen. Echter, wat er weg gaat, is voor redelijke prijzen. Wel valt op dat er een duidelijk prijsverschil is tussen de Conference en bijvoorbeeld de Doyenné de Comice, die aanzienlijk duurder is. Reden hiervoor is natuurlijk dat het volume aanzienlijk beperkt is. Deze variëteiten zijn ook een stuk gevoeliger voor de weersomstandigheden in het voorjaar en dat zien we nu terug in de prijsvorming. Bovendien zijn er in België, maar ook Nederland, veel oude bomen, die niet meer vernieuwd worden, omdat ze veel gevoeliger zijn. Dit zorgt ervoor dat je het ene jaar volle bomen kan hebben en het volgende kun je niets hebben. Die onzekerheid willen telers niet meer."
Aan de andere kant ziet Katrien het dus rooskleurig in voor de appelen. "Daar gaat het veel vlotter. Er zijn veel bomen gerooid de laatste jaren, dus we zien dat er dit jaar aanzienlijk minder volume is in de Jonagold, waardoor het mooie prijzen zijn. De clubrassen is een ander verhaal, omdat het aanbod daar vaak afgestemd is op de vraag, wat ervoor zorgt dat je de prijs zelf af kunt stemmen. Jonagold is een stuk kleiner areaal geworden en we zien dit jaar een mooie vraag, wat ook dus ook gepaard gaat met goede prijzen."
Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
Tel.: +32(0)475 26 99 15
[email protected]
www.topasperges.com