Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een leven gewijd aan biologische landbouw vastgelegd in boekje 'It roer moat yn it wetter bliuwe'

Biopionier Durk van der Schaaf viert 90ste verjaardag

'It roer moat yn it wetter bliuwe', oftewel 'Het roer moet in het water blijven'. Zo luidt de titel van het boek van de 90-jarige biopionier Durk van der Schaaf uit het Friese Bitgummole. Ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag kwam gisteren (6 november) commissaris van de Koning Arno Brok op bezoek om te praten over het boekje waarin Bjorn de Jong zijn actieve leven heeft beschreven. Tevens om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor de samenleving (de Mienskip). "Een terecht schouderklopje voor deze biopionier", aldus Sjoerd de Hoop.

Durk van der Schaaf met het boekje 'It roer moat yn it wetter bliuwe'. Naast hem schrijver Bjorn de Jong en Commissaris van de Koning Arno Broken.

Sjoerd stuurde het volgende verhaal toe. Bij hem kunnen geïnteresseerden ook terecht voor het doorgeven van een felicitatie of het bestellen van dit Friestalige boek:

Durk van der Schaaf uit Bitgummole was al vroeg biologisch boer. Zijn vader en oom deden naast de akkerbouw vooral kweekwerk, aardappelteelt en aardappelhandel. Durk wilde ook groentegewassen verbouwen. Hij stelde vragen over de noodzaak van het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en hun relatie tot gezondheid van bodem en mens. Op verzoek van Ir. Jan Haisma, die in Burgum een biologische tuinderij had, startte Durk in 1966 met 'onbespoten en zonder kunstmest geteelde groenten'. Zo begon Durk om de biologische landbouwmethode zelf toe te passen. Haisma had aardappelen en groente nodig voor zijn biologische winkels in Leeuwarden en Groningen, dus Durk had meteen afzet voor zijn producten.

Er moest nog veel pionierswerk worden verricht. Niet alleen teelttechnisch, maar ook om deze EKOlogische manier van boeren bestuurlijk en maatschappelijk verder bekend te maken. Zo kwam de oprichting van de NVEL Nederlandse Vereniging van Ekologische Landbouw, waar Durk de eerste voorzitter van was. Vervolgens werd de Stichting Ekomerk Controle (SEC) opgericht en in een later stadium ontstond een samenwerking met de BD-vereniging. Durk zat ook in het landelijk Platform voor Biologische Landbouw. Dit was de voorloper van Biologica en later Bionext.

Hij schroomde niet zijn verhaal te vertellen op bijeenkomsten van de CBTB (de toenmalige Christelijke Boeren- en Tuindersbond) en van de FNP (Frysk Nasjonale Partij) waarin hij ook actief werd. Vooral als raadslid in zijn gemeente Menameradiel.

Durk was in 1990 ook medeoprichter van Stichting Soune Groun, de eerste regionale organisatie waarin de toenmalige Eko- en BD-landbouw samenwerkten, in Friesland. Hij muntte de naam Soune Groun (gezonde/vitale/levenskrachtige bodem). Dat is volgens Durk de basis van een gezonde landbouw. Soune Groun heeft jarenlang de belangen van de bio-landbouw in Friesland behartigd. De later opgerichte vereniging van Friese bio-boeren FBBF nam deze rol over.

Durk kan een voorbeeld zijn voor alle (jonge) boeren die in deze tijd nieuwe wegen zoeken, vanuit zijn motto: 'Dy't net doart te ferdwalen fynt nea in nije wei' (wie niet durft te verdwalen vindt nooit een nieuwe weg).

Voor meer informatie:
Sjoerd de Hoop
[email protected]

Publicatiedatum: