De focus in Europa en van toeleverende landen zoals Israël en Marokko ligt momenteel op Spanje, waar men zich afvraagt wat de impact van de schadelijke regen en overstromingen zal zijn op de paprikateelt en export. Ondanks de weersomstandigheden blijft de vraag naar paprika's in Spanje groot, en hoewel het Californische type paprika de grootste verliezen heeft geleden, ontwikkelt de aanvoer zich normaal. Het VK heeft een vrijwel ononderbroken aanvoer van paprika's uit Almeria, terwijl in Italië de hete omstandigheden in 2024 hebben geleid tot een opbrengstverlies van 25-30%. In Nederland en België loopt het lokale paprikaseizoen ten einde, met een afname van het areaal voor gele paprika's. Duitsland ontvangt paprika's uit verschillende landen, waaronder Nederland, Spanje, Turkije, Duitsland en België. In Israël begon het seizoen langzaam, maar het aanbod zal in de komende weken toenemen. In Zuid-Afrika worden de teeltomstandigheden als moeilijk beschreven, met risico op zonnebrand en hagel. In Marokko zijn de volumes in de Souss Massa-regio gestegen, mede doordat veel tomatentelers overgestapt zijn op paprika's vanwege de problemen met de tomatenteelt. In Noord-Amerika heeft de vraag naar paprika's door de orkanen in het zuidoosten een boost gekregen, en met de aankomende feestdagen worden hoge prijzen verwacht. Er is ook veel vraag naar paprika's uit Mexico, terwijl Paraguay recentelijk begonnen is met de export naar buurland Argentinië.
Nederland en België: Kleiner areaal gele paprika's
Het lokale paprikaseizoen loopt op zijn eind. Steeds meer telers zijn met hun teeltwisseling gestart. Profiteren van een mogelijk tekort aan paprika's vanwege het Spaanse noodweer, dat zit er niet in. Belichte paprikateelt, die bestaat er in tegenstelling tot in tomaat en komkommer niet. Behalve dan in onderzoeken, maar die hebben nog niet dusdanige resultaten dat de praktijkteler ermee aan de slag is gegaan.
Net als in veel andere kasteelten liep de productie dit voorjaar een achterstand op door donker weer. Een achterstand die niet meer is ingelopen. De teelt van zoete puntpaprika zit in de lift. Voor gele paprika's wordt een krimpend areaal gemeld. Hier lagen de prijzen bij een lagere aanvoer hoger. De paprikasector heeft te maken met schaalvergroting. Grote telers worden groter, kleinere telers stoppen.
Nog altijd is de paprikasector op zoek naar de oplossing voor de wortelproblemen waarmee telers kampen. Het antwoord wordt onder meer gezocht in een grote omschakeling naar organische substraten, in plaats van teelt op steenwol. De hoofdverdachte voor de problemen lijkt Fusarium oxysporum. Met meer oog voor bodemleven hopen telers het probleem beter te kunnen beheersen. Ook is er op veel plekken extra geïnvesteerd in waterkwaliteit, en vanwege de energiecrisis in extra schermdoeken. Vanaf volgend jaar, 2025, krijgen Nederlandse telers te maken met extra energiebelastingen.
Duitsland: Aanbod komt uit veel landen
Gele paprika's komen momenteel voornamelijk uit Nederland en Spanje, hoewel hier en daar ook Duits en Belgisch product wordt aangeboden. Spaanse waar is qua prijs iets goedkoper dan Nederlands product. In het groene segment worden Spanje en Nederland geflankeerd door Turkije, hoewel er ook lokaal product te vinden is in Zuid-Duitsland. Ook hier is Spanje prijstechnisch interessant, hoewel het verschil met Nederland weer klein is. Binnen het rode segment zijn Nederland en Spanje ook koplopers, geflankeerd door Turkije en België. Hier en daar duikt ook zowel binnenlands als Pools product op. De laatste is beduidend goedkoper dan de rest van het assortiment.
Spanje: Grote en vloeiende vraag naar Spaanse paprika's
Nog maar een paar dagen geleden werd El Ejido getroffen door een storm van regen en hagel die tot 80 mm neerslag in slechts 20 minuten achterliet, met verliezen van verschillende omvang in duizenden ha tot gevolg. Geschat wordt dat zo'n 4500 ha aan gewassen beschadigd raakte door de hagel, die zo'n 60 ha aan kassen vernielde.
En hoewel paprika's, vooral het ras California, het product is dat de grootste verliezen heeft geleden, ontwikkelt de teelt zich op dit moment in het seizoen normaal. Sterker nog, Spanje heeft praktisch de leiding genomen in het Europese seizoen voor dit paprikaras. "Landen als Polen of Tsjechië zijn al gestopt met de productie van handelswaar en voor zover wij weten, blijft Nederland produceren, maar meer voor lokale consumptie, dus in Almería zijn we serieus begonnen," legt een teler uit de sector uit, "met een hoge en vloeiende vraag."
"Nog maar een paar weken geleden hebben supermarktketens veel programma's die voorheen Lamuyo omvatten veranderd in California, door de volumes van de teelt te verhogen en meer concurrerende prijzen te hanteren, waardoor de prijzen van Lamuyo aanzienlijk zijn gedaald, want ze bereikten meer dan 3 euro per kilo."
Italië: Droogte en hitte uitdagingen voor de teelt
Een grote teler van paprika in Noord-Italië zegt dat de weersomstandigheden in 2024 een opbrengstverlies van 25-30% veroorzaakten. De verzengende hitte in augustus beschadigde de planten en de herfstoogst kwam in gevaar. In oktober werden alleen paprika's van de tweede klasse geoogst, met een gemiddelde prijs van 1€/kg. Dit cijfer bewijst echter hoe hoog de prijzen voor paprika tijdens het hele seizoen zijn geweest. In juli lag de gemiddelde prijs die aan de teler werd betaald namelijk tussen de 2 en 2,30 euro/kg voor het product van eerste kwaliteit. De teler besluit met te zeggen dat het weer veel problemen veroorzaakt voor de paprikateelt, omdat het een zeer delicaat en ingewikkeld gewas is om te beheren.
Het seizoen van de paprikateelt in Agro Pontino, Midden-Italië, is nu voorbij. Een teler vertelt: "Dit was ons eerste jaar en we zijn erg tevreden, zowel wat betreft de teelt als de marketing. Voor het volgende seizoen in 2025 zullen we het areaal dat met deze referentie wordt geteeld met 20% vergroten."
Zaadbedrijven zijn op zoek naar nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen virussen.
Volgens GfK | YouGov worden paprika's gekocht door 64% van de Italiaanse huishoudens. De trend in het koopgedrag in Italië was de afgelopen twaalf maanden tot september 2024 zeer positief. De zomermaanden, vooral van juni tot september, zijn de beste maanden om paprika's te kopen.
Verenigd Koninkrijk: Bijna ononderbroken aanvoer uit Almeria
Ondanks de tragische situatie in sommige delen van Spanje gaat de export van paprika's gewoon door. Een importeur uit het VK zei dat ze een bijna ononderbroken aanvoer hadden gehad van hun telers in Almeria.
De importeur betrekt paprika's van een teler in Zuid-Spanje die niet te lijden heeft gehad onder de verwoestingen in Valencia en andere delen van Spanje, maar telers in de regio hebben te kampen gehad met zware regenval en enorme hagelbuien. Desondanks misten ze maar één laaddag, op de dag van de overstromingen in Oost-Spanje. Sinds 20 oktober zijn er regelmatige leveringen binnengekomen.
Er was een beetje een kruising met de Nederlandse, Belgische en Engelse seizoenen, maar dat is normaal. De prijzen vanuit Spanje zijn geleidelijk gestegen door het extreme weer. De importeur zei dat hij begreep dat er nogal wat schade is aan de tunnels door de zware regenval en hagel. Hij verwacht nog steeds dat de volumes vanaf nu zullen toenemen, maar op dit moment maakt het aanhoudende slechte weer het moeilijk om te voorspellen en hij denkt dat er een paar moeilijke weken zullen komen.
Marokko: Aanplant van paprika's aanzienlijk toegenomen in Souss Massa
In de regio Souss Massa in Marokko zijn de paprika's aanzienlijk in volume toegenomen. Veel tomatentelers hebben hun areaal geheel of gedeeltelijk vervangen door paprika's vanwege de problemen met de teelt van tomaten. De variëteiten die in de regio worden geproduceerd zijn zeer divers, zoals vierkante paprika's, kapia, kasia en andere. Een teler zegt: "De opbrengst en kwaliteit zijn goed, ondanks de aanwezigheid van trips en de hoge temperaturen in de regio."
Wat de export betreft, onthult een rapport van East Fruit dat er tussen januari en augustus aanzienlijke volumes uit Marokko zijn geëxporteerd, 150 duizend ton, 20% meer dan het vorige seizoen. Een teler zegt: "Er is veel vraag vanuit de Europese markt, met name het VK, Nederland en Frankrijk, en vanuit West-Afrikaanse landen." Dezelfde bron voegt eraan toe dat de toegenomen vraag vooral betrekking heeft op rode paprika's, waarvan de exportvolumes en prijzen die van gele paprika's overtreffen.
Marokkaanse exporteurs houden de situatie in Valencia in de gaten. De vraag naar Marokkaanse paprika's zou omhoog kunnen schieten als de overstromingsschade de paprikasector in Spanje treft.
Israël: Luie start, met meer aanbod over een week
Het paprika seizoen in Israël heeft een "luie start" maar ziet er veelbelovend uit. Het herfstweer in Israël was vorig seizoen en in voorgaande jaren een uitdaging voor telers van paprika. Een grote exporteur merkt op: "Het weer is vrij goed en zeker beter dan vorige seizoenen voor deze tijd van het jaar, hoewel we een ietwat luie start van de teelt zien, zijn de volumes er en zullen ze de komende weken beginnen te stijgen. Het grootste deel van de teelt bestaat uit rode blokpaprika's, aangevuld met gele en oranje paprika's op kleinere schaal en in overeenstemming met de eisen van de markt."
De vraag op de Europese markt neemt ook toe na de zware regenval en de recente schade in Spanje. Een Israëlische exporteur merkte ook op dat de prijzen voor Spaanse paprika's zijn gedaald, misschien door kwaliteitsproblemen na de regen. Ze verwachten echter dat de prijzen voor paprika's in Europa weer zullen stijgen. De langzame start van de oogst uit Israël zal aantrekken en het aanbod zal in de komende week toenemen tot normale niveaus.
Zuid-Afrika: Risico op zonnebrand en hagel op paprika's blijft hoog
Paprika's lopen altijd het risico op zonnebrand en dit jaar is dat niet anders. Hevige hagel boven open paprikateelt zal ook de beschikbaarheid van groene paprika's verminderen.
"Paprika is een moeilijke markt. Je krijgt geen rendement op de kosten om het te telen," zegt een groenteteler uit Limpopo. "Paprika's onder netten zijn extreem duur om te telen en als de prijzen zo marginaal zijn als sinds Covid, is het erg moeilijk om te overleven. Binnen in een net is het de irrigatie en de manier van opbinden die de vruchtgroente zo duur maken. Je zorgt acht maanden lang, de hele winter lang, voor die plant voordat hij wordt geoogst. En met de huidige temperaturen rond de 40 graden branden paprika's onder netten met 20% schaduw aan diggelen."
Ze schrijven meer paprika's af aan zonnebrand dan ze op dit moment naar de markt sturen, zegt hij. De vraag van consumenten is ook slap, minder consumenten kunnen zich gele en rode paprika's veroorloven. Als gevolg daarvan zijn er minder paprika's geplant.
De paprikaprijs steeg deze week naar R14,87 (0,78 euro) per kg, volgens landbouwmarktanalisten van AMT. Deze stijging werd gedreven door een stijging van 43% in de prijzen van groene paprika (R11,91 of 0,6 euro), terwijl de prijzen van gele en rode paprika zijn gedaald. Er wordt een neerwaartse trend verwacht in de paprikaprijzen gedurende de hele maand november.
Noord-Amerika: Orkanen in het zuidoosten versterken de vraag naar paprika's
Eind oktober begon de teelt van paprika's in Coachella, Californië. Het aanbod van groene paprika's is stabiel en zal naar verwachting tot december in deze regio blijven. De teelt van rode paprika's in Coachella is deze week begonnen en zal tot januari doorgaan.
De vraag is groot, vooral na de orkanen die eerder deze maand het zuidoosten troffen. Die vraag zal naar verwachting ook sterk blijven met Thanksgiving en de komende feestdagen. Er wordt ook een sterke vraag naar paprika verwacht.
Dit alles zorgt er ook voor dat de prijzen op dit moment iets hoger liggen dan vorig jaar. Dat gezegd hebbende, is er nog steeds beschikbaarheid uit regio's die normaal gesproken niet produceren op dit moment, waaronder Noord-Californië.
In Mexico is er een klein tekort aan gekleurde paprika's omdat het belangrijkste teeltgebied in Sinaloa pas half december begint. Op dit moment is de teelt in Nayarit en Jalisco aan het afnemen. Er is ook veel vraag naar Mexicaanse paprika's en in feite is de vraag het hele jaar door goed geweest. Wat de prijzen betreft, worden de markten in november actief vanwege het gebrek aan aanbod.
Paraguay: Export gestart naar Argentinië
Paraguay is begonnen met de export van paprika's naar buurland Argentinië. De zending van 15.000 kilo is het resultaat van onderhandelingen tussen het ministerie van Landbouw, telers en Argentijnse importeurs.
Vanwege de vraag van Argentinië naar grote paprika's moet er een speciale classificatie worden gemaakt voordat er geëxporteerd kan worden. Tot nu toe zijn er meer dan 15 zendingen geëxporteerd naar verschillende Argentijnse provincies, waaronder Santa Fe, Córdoba, Mendoza en Buenos Aires. Volgens Karen Leguizamón, van de Vereniging van importeurs en handelaren in groenten en fruit, hebben deze zendingen meer dan 2.200 miljoen Guarani opgeleverd voor de telers in Caaguazú.
Volgende week: Overzicht wereldmarkt mango