Wie de komende weken druiven voorradig heeft in Italië, zowel pitloze als traditionele met pit, zal nog goed zijn boterham kunnen verdienen. Onlangs tikten de druiven immers € 10 per kilo aan in sommige Italiaanse supermarkten. De aanvoer stokt en het zou best kunnen dat het verkoopseizoen het niet uithoudt tot aan de kerstvakantie.
In de Zuid-Italiaanse regio Apulië is het moeilijk om druivengaarden te vinden waar er nog trossen hangen. Telers hebben de oogst afgerond, de nog beschikbare druiven liggen in de koelkamers.
"Een paar dagen geleden heb ik mijn laatste druiven geleverd. Ik heb nog nooit zulke hoge telersprijzen gezien voor de traditionele rassen, tot wel € 2 per kilo. Dat geeft ons wat zuurstof, maar er moet op gewezen worden dat de opbrengst niet groot was. Niemand is hier rijk geworden, want er zijn oogstverliezen opgetekend tot 50%", zegt Benny Porcelli, een ondernemer in Apulië.
"Tot twee jaar geleden gingen we de straat op om te protesteren tegen de lage prijzen. Toen haalden we nauwelijks € 0,30-0,40 per kilo. Maar het waren dezelfde druiven die we nu voor zo'n hoge prijzen verkopen. Er wordt ons verteld dat consumenten de voorkeur geven aan pitloze variëteiten, maar waarom halen de traditionele rassen dan zo'n hoge noteringen? Nooit eerder lagen beide soorten zo broederlijk naast elkaar in de schappen van de supermarkten als dit jaar, waardoor consumenten echt konden kiezen wat ze wilden kopen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat inheemse rassen, waarvoor de teelt- en verwerkingskosten hoger zijn, hun waarde zullen behouden en misschien nichemarkten zullen betreden. Maar in onze regio overtrof het areaal pitloze druiven de afgelopen maanden reeds dat van de traditionele druiven. En ook nu zijn er weer telers die velden met druiven met pit rooien en vervangen door moderne rassen", besluit Benny Porcelli.