Wildnismanufaktur Engert & Schneide is sinds april van dit jaar operationeel. Het bedrijf, dat gevestigd is in het Duitse Allgäu, is in eerste instantie actief als gespecialiseerd handelsbedrijf voor biologische eetbare paddenstoelen, maar zal in de nabije toekomst ook zelf eetbare paddenstoelen gaan telen. Tegen de zomer van 2025 moeten er biologische eetbare paddenstoelen worden geteeld op een totale oppervlakte van 160 m². De focus zal vooral liggen op de koningsoesterzwam, die al een gevestigde naam is in Duitsland, bevestigt mede-directeur Maximilian Schneider. Naast de paddenstoelendivisie heeft het bedrijf ook een klein biologisch imkerbedrijf en biedt het begeleide paddenstoelenwandelingen aan.
De visie van Wildnismanufaktur is om een regeneratieve biologische landbouw op te zetten die lokale kringlopen sluit en hoogwaardige producten van het hoogste kaliber produceert. Aan het begin van het jaar werd in dit kader een renaturisatieproject uitgevoerd (aanleg van een 100 meter lange heggenstrook voor kleinschalige structurering van de landbouwgrond) en ook voor de komende jaren zijn soortgelijke projecten gepland. Schneider: "Ons holistische concept is gericht op het implementeren van bijna-natuurlijke en toch hoogrenderende landbouwmethoden om habitats voor mens en dier te creëren."
De twee oprichters, Maximilian Schneider en Christoph Engert, leerden elkaar kennen toen ze biologie studeerden aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München. Als onderdeel van hun gezamenlijke afstudeerscriptie voerden ze een biodiversiteitsonderzoek uit naar schimmels in het natuurreservaat Allgäu Hochalpen in de Hintersteiner Vallei. De twee biologen stuitten niet alleen op zeldzame soorten, maar verwierven ook waardevolle inzichten in de diversiteit en aanpassingen van de natuur. Uit deze liefde voor de natuur en passie voor paddenstoelen ontstond het idee om hun eigen biologische paddenstoelenkwekerij op te zetten. Schneider: "Tijdens de eerste proeven met biologische koningsoesterzwammen, die we in de zomer uitvoerden, voldeden de hoeveelheden niet aan de verwachtingen, wat vooral te wijten was aan de hoge temperaturen en het gebrek aan airconditioningtechnologie. Desondanks hebben we er behoorlijk wat geoogst en daardoor belangrijke inzichten en ervaring kunnen opdoen." Er werd ook geëxperimenteerd met onder andere maitake en oesterzwammen.
Grote verscheidenheid aan biologisch eekhoorntjesbrood
Ondertussen, vervolgt Schneider, richtte het bedrijf zich in eerste instantie op het opzetten van een verkoopstructuur. Het assortiment omvat koningsoesterzwammen en shiitake, die hun weg naar de consument vinden via verschillende marketingkanalen, met name de horeca, een regionale biologische groothandel en de verkoop aan particuliere klanten. "Ons doel is om in de toekomst een grote verscheidenheid aan biologisch eekhoorntjesbrood te kunnen aanbieden, waarvan we er een aantal zelf kweken. In eerste instantie zullen we ons echter richten op het kweken van koningsoesterzwammen en dan geleidelijk ons assortiment uitbreiden. We zitten nog in de beginfase: we zijn nog aan het leren hoe we ze op de markt moeten brengen en de teelt zelf is - ondanks onze wetenschappelijke achtergrond - compleet nieuw terrein voor ons." Een groot deel van de aanvoer komt van Pilzhof Lippe, dat later ook het benodigde substraat aan de nieuwe kweekoperatie zal leveren, vervolgt Schneider.
Stabiele vraag in de horeca van Allgäu
De marktsituatie voor biologische eekhoorntjesbrood is tot nu toe over het algemeen gunstig. "De eerder genoemde samenwerking met de biologische groothandel heeft ons absoluut voordeel opgeleverd op het gebied van marketing. Over het algemeen is er tot nu toe een constante vraag: volgens collega's uit de branche was er in de herfst een dip in Noord-Duitsland, maar die was voor ons niet zo uitgesproken. We zijn ook erg benieuwd hoe de kersthandel zich zal ontwikkelen en willen ons meer richten op het werven van nieuwe klanten, wat weer moeilijker is in tijden van inflatie. We verkopen immers een luxeproduct, dus het aantal potentiële klanten is al beperkt. Desondanks zijn we zeer tevreden met de ontwikkeling tot nu toe: Mmet name de veelzijdige koningsoesterzwam heeft zich al sterk gevestigd in de regionale horeca, wat zich weer vertaalt in een stabiele vraag."
Voor meer informatie:
Maximilian Schneider
Wildnismanufaktur Engert & Schneider GbR
Wenglingen 16
87648 Aitrang, Duitsland
Tel.: +49 155 66195792
[email protected]
www.wildnismanufaktur.bio