De tweejaarlijkse Witlof Biënnale vond plaats van 18 tot 19 oktober jl. Dit jaar was de locatie het teeltbedrijf van Fritz Boss in Knoblauchsland. De talrijke gasten kwamen onder andere uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, België en Nederland. Het programma bestond uit een vakdag met presentaties uit de verschillende teeltlanden, die een overzicht gaven van de huidige situatie in de witlofteelt, vertelde Jan Wölfel van Cargoplast.
De Witlof Biënnale vond dit jaar plaats bij Fritz Boss in Knoblauchland
De consumptie is stabiel, aldus de Nederlandse presentatie. Vorig jaar was een extreem jaar, met te weinig landbouwgrond, veel te veel regen en een voorjaar dat veel te nat was om te zaaien. Desondanks zijn de witlofprijzen gestegen, wat een positieve ontwikkeling is. Herbiciden zijn ook een probleem in Nederland. De sector is klein, dus er wordt weinig geïnvesteerd door andere bedrijven, hoewel er meer automatisering nodig is. In Nederland zijn reclamecampagnes gericht op het motiveren van jongeren om meer witlof te consumeren, zo werd gemeld.
Vanuit België werd benadrukt dat de Witlof Biënnale als een familiereünie is en dat ze ernaar uitkijken om elkaar elke twee jaar weer te ontmoeten. Er zijn verschillende problemen in België door de gestegen productiekosten, salarissen, herbiciden en energiekosten. Arbeid is ook een probleem, zeiden ze.
Op het symposium werden presentaties gegeven vanuit de verschillende teeltlanden.
Volgens Frankrijk blijft de vraag naar witlof constant goed en wordt het product gewaardeerd. Ook in Zwitserland is het aanbod stabiel, met een goede en normale oogst. Echter, herbiciden vormen een probleem; er worden producten geannuleerd en telers zouden kunnen afhaken als geen van de producten speciale goedkeuring krijgt. Tegelijkertijd is de ontwikkeling van de energiekosten moeilijk te voorspellen, net als de hoge arbeidskosten. Positief is echter dat de verkoop stabiel blijft en dat de richtprijzen tussen teelt en handel gehandhaafd worden.
Tijdens de presentaties kwamen problemen naar voren waar de hele sector mee te maken heeft.
De nieuwe verpakkingswetten werden ook besproken - een stap van 70 jaar terug volgens Wölfel. Er werd ook benadrukt dat de inflatie ook de klanten moet bereiken. De problemen van de sector lijken over het algemeen vergelijkbaar te zijn in alle landen.
Jan Wölfel, Oliver Inderst en Robert Reck-Heinrich van Cargoplast
Duitsland staat voor dezelfde uitdagingen, vervolgden ze. Met betrekking tot de arbeidssituatie werd opgemerkt dat sommigen het hebben over een vierdaagse werkweek, maar witlof groeit zeven dagen per week. Frankrijk daarentegen had vorig jaar een slechte oogst en hoopt dit jaar op een goede oogst.
Robert Helder van Naus Agriboxes bij hun stand op de Biënnale
Er zijn een aantal zorgen die de hele sector aangaan, waaronder gewasbescherming, wat een groot probleem is, maar ook onkruidbestrijding en bladluizen. Wortelluizen zijn een groot probleem, maar er zijn geen toelatingen meer in Europa. Vanaf 2025 zullen er dus nieuwe oplossingen nodig zijn. "Het risico bestaat dat producten (zoals witlof) op een gegeven moment helemaal niet meer geteeld worden, of alleen nog maar geïmporteerd worden uit landen waar de gewasbeschermingsmiddelen die in eigen land verboden zijn nog wel toegestaan zijn. Dit is zeer hypocriete milieubescherming," schreef Fabian Etter, Managing Director van Gamper Gemüsekulturen, na afloop van het evenement.
Een ander onderwerp dat ter sprake kwam was satellietbewaking om een beter overzicht te krijgen van de velden.
De stand van Rijk Zwaan
De deelnemers gebruikten hun presentaties ook om Fritz Boss, de organisator van de Biënnale van dit jaar, te bedanken. "Het was al met al een zeer geslaagd evenement, dat uitstekend georganiseerd was door Fritz Boss", bevestigde Robert Helder van Naus Agriboxes.
TopControl was ook aanwezig
De volgende Witlof Biënnale zal plaatsvinden in Zwitserland in 2026. "We doen ons best om een interessant programma samen te stellen en hopen nu al op een levendige deelname", aldus Fabian Etter.
Op de stand van AgrinServ
De stands van Dijksma en Flevolof op de Biënnale 2024
Er was witlof te bewonderen op de stand van Hazera.
Een blik in de ruimte met de stands
De stand van Polytechniek en machines van ProVega
Trintech was ook aanwezig
De vereniging van witloftelers (Arbeitsgemeinschaft der Chicoréeproduzenten e.V.) heette iedereen welkom. Rechts: stand van TTW.
Zicht op de fabriek
Afvullen en opslag van witlof
Foto's: Jan Wölfel en Robert Helder
Voor meer informatie:
Fritz Boss
www.fritz-boss.de
CargoPlast GmbH
www.cargoplast.eu
Naus Agriboxen
www.nausagriboxes.com
Gamper Gemüsekulturen AG
www.gampergemuese.ch