Naast de storm die op 29 oktober verwoestend tekeer ging in een groot deel van de provincie Valencia met enorme overstromingen, was er ook (hevige) regenval in alle Spaanse gebieden waar citrus wordt geteeld, ook in Andalusië. "De citrusoogst is daarbij de afgelopen twee weken vertraagd, omdat de toegang tot de percelen en het transport van de pakstations naar de bestemmingen na de overstroming erg ingewikkeld was", zegt Inmaculada Sanfeliu, voorzitster van het Comité de Gestión de Cítricos (CGC). Na overleg met de leden van deze werkgeversorganisatie, die 80% van de Spaanse citrusexport en 70% van de afzet op de binnenlandse markt vertegenwoordigt, blijkt dat alle pakstations in de provincie Valencia weer op volle capaciteit draaien, zodat de aanvoer van mandarijnen en sinaasappelen naar de EU-markt is gegarandeerd.
De CGC is het eens met de beoordeling die gisteren is gemaakt door de belangrijkste Valenciaanse telersorganisaties, die opmerkten dat de grootste schade zich bij de infrastructuur voordoet: toegangswegen tot percelen, waterreservoirs, leidingen, irrigatieputten, omheiningen, etc. De grootste schade wordt opgetekend in Ribera Alta en Ribera Baja, maar ook bijvoorbeeld in de citrusgemeente Pedralba in het noordoosten van de provincie Valencia. In andere citrusteeltgebieden in Valencia, zoals La Safor, Camp de Morvedre, Camp de Túria, L'Horta Nord, L'Horta Sur, L'Horta Oest en La Costera hebben de regens voor kleine problemen gezorgd. In enkele streken van de provincie Valencia, net als in vrijwel geheel Castellón, Alicante, Andalusië en Murcia kan zelfs worden geconcludeerd dat de regenval gunstig is geweest voor de citrusteelt. Het fruit kan nu mooi op maat komen, wat de voorbije twee jaren niet het geval was met de droogtesituatie.
"Wanneer we de getroffen velden kunnen bereiken, zullen we zeker een groot deel van het fruit kunnen oogsten omdat het klaar is om op de markt te worden gebracht als vers product, of tot sap te worden verwerkt in het geval van klasse II product", legt de manager van de CGC uit. Hoewel het de meest destructieve DANA is geweest sinds mensenheugenis, stelt de voorzitster dat de sector veel ervaring heeft met het beheren van dit soort situaties, die verre van nieuw zijn. "Onze pakstations beschikken over de technologie en de knowhow om de Europese markt van een kwaliteitsproduct te voorzien", aldus Sanfeliu.
De grootste uitdaging voor de Valenciaanse exportsector is de logistiek. De schade aan bepaalde toegangswegen naar Valencia is immers groot. Toch werden eind vorig week de beperkingen voor zwaar verkeer gedeeltelijk opgeheven en deze week zou een voorlopige omleiding voor de ringweg rond de stad zijn voltooid. Echter, gezien de verkeersproblemen heeft de CGC de autoriteiten gevraagd om een corridor in te stellen om het vervoer van bederfelijke producten zoals citrus voorrang te verlenen. "We hebben hier al ervaring mee door de Covid-pandemie. In de citrussector hebben we oplossingen nodig om onze klanten te kunnen blijven bedienen", besluit Sanfeliu.
Voor meer informatie:
CGC
www.citricos.org