Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Sanz, van Naranjas Miguelito (Spanje):

"Hopelijk geen massale import uit Egypte, zeker nu Valencia de inkomsten meer dan ooit nodig heeft"

De Navelina oogst in Andalusië begint met enige vertraging vanwege de regens, maar deze maand zullen de eerste sinaasappelen van Spaanse herkomst weer beschikbaar zijn op de Europese markt.

"We verwachten een grote oogst van fruit van goede kwaliteit. De schil is fijn en de maten redelijk groot, dankzij het feit dat er geen irrigatiebeperkingen werden opgelegd de voorbije zomer. De bomen hebben ook geen stress gekend. De Brix-waarde is hoog in al onze rassen", zegt Miguel Sanz van Naranjas Miguelito, een bedrijf in de provincie Sevilla.

"De telersprijzen zijn goed in dit eerste deel van het seizoen, zowel in de provincie Sevilla als in Huelva en in Córdoba, waar ruim de helft van alle Spaanse sinaasappelen worden geteeld", vervolgt hij.

"In Valencia is 20.000 hectare aan gewassen verloren gegaan door de storm, maar daar bevinden zich vooral grote handelsbedrijven en citrusexporteurs, die ook een groot deel van de sinaasappelen uit Andalusië op de markt brengen. Ook ons citrus passeert de pakstations van Valencia. Wie nu Spaanse sinaasappelen koopt, steunt dus onrechtstreeks het getroffen gebied", aldus Miguel Sanz.

"Importeurs zouden ons een slechte dienst bewijzen als ze, na deze ramp in Valencia, hun blik weer volop zouden richten op Egypte, met een prijsdaling als gevolg voor de Spaanse sinaasappelen", geeft Miguel Sanz aan. "We mogen niet vergeten dat de sector al een aantal jaren een crisis meesleept, waarin de opbrengst tegenviel en de prijzen laag waren. Nog een seizoen van tegenvallende inkomsten zou een enorme klap zijn voor de hele Spaanse citrusteelt. Jaar na jaar vindt Egypte steeds meer ruimte op de markt, vooral via Nederland dat Europa's toegangspoort is voor importfruit. En elk gat in de vraag in Noord-Europa dat wij niet dekken, wordt onmiddellijk ingevuld met prijzen waar heel moeilijk mee te concurreren valt."

"Daarom blijven we ook de nadruk leggen op de hoge kwaliteit van de sinaasappelen en mandarijnen die we telen, van Navelina, Lane Late en Powel tot Barberina, en van Leanri tot Golden Nugget. Bovendien wordt in Spanje het citrus geteeld met inachtneming van alle fytosanitaire en voedselveiligheidseisen van de EU, wat niet altijd gezegd kan worden van het fruit dat geïmporteerd wordt uit landen waar de overheid die eisen niet oplegt", aldus Miguel Sanz.

"Mensen moeten weten wat ze kopen en wat ze eten. De prijs die aan telers wordt betaald, moet een eerlijke prijs zijn, zodat ze de salarissen van hun werknemers kunnen betalen, hun leningen bij de bank kunnen aflossen en de stijgende teeltkosten het hoofd kunnen bieden. Dit jaar meer dan ooit", besluit hij.

Voor meer informatie:
Naranjas Miguelito
Calle Vicente Aleixandre, 6
41960 Gines (Sevilla) – Spanje
Tel: +34 675 286 993
www.naranjasmiguelito.com

Publicatiedatum: