Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Senegalese mango-exportsector staat op instorten"

De afgelopen seizoenen heeft de Senegalese mango-exportsector te maken gehad met grote uitdagingen die de toekomst ervan ernstig bedreigen. Klimaatverandering, logistieke problemen, toenemende concurrentie, hoge belastingen en een gebrek aan modernisering zijn slechts enkele van de factoren die de sector onder druk zetten. Verschillende betrokkenen wijzen naar deze problemen als de oorzaken van de crisis. Selle Ndoye, directeur van FNS AGF-sector, uit zijn bezorgdheid: "De situatie is zorgwekkend. De Senegalese mango-exportsector staat op het punt in te storten."

"De kracht van de mangosector in Senegal is altijd de seizoensgebondenheid en kwaliteit geweest. Maar de klimaatverandering zorgt al jaren voor grote verstoringen. Er is maar twee weken vertraging nodig voor de start van het seizoen, in combinatie met droogte, om het seizoen onherstelbaar te missen."

"Dit is precies wat er vorig seizoen gebeurde," voegt Ndoye toe. "De moeilijke weersomstandigheden, met een combinatie van droogte en hittegolven, leidden tot het verlies van de eerste oogstcyclus, die goed was voor 25% van de totale oogst in Senegal. Nog problematischer was de vertraging van twee weken bij de start van het seizoen, waardoor we later in het jaar direct moesten concurreren met mango's uit Egypte en Latijns-Amerika. Hoewel de teelt van de tweede oogstcyclus goed verliep, kregen we te maken met grote exportproblemen en was het moeilijk om eerlijke prijzen te handhaven, doordat de markt werd overspoeld met mango's."

Als gevolg hiervan raakten veel exporteurs vorig seizoen financieel in de problemen, zoals Ndoye uitlegt: "Het seizoen was financieel een flop. Veel telers en exporteurs kunnen van zulke verliezen niet meer herstellen."

Onder deze omstandigheden voelen de mangotelers zich hulpeloos en weten ze niet meer hoe ze zich moeten aanpassen. Ndoye beschrijft de stemming: "Elk jaar hopen we op het beste, we blijven optimistisch, maar het klimaat is onvoorspelbaar. We weten niet of we moeten overstappen op andere variëteiten of zelfs op andere gewassen. Het is een moeilijke keuze, want Senegal is altijd bekend geweest om zijn Kent-mango's, met een specifieke kleur, smaak en kwaliteit. Het is moeilijk om dat zomaar los te laten."

Er worden echter wel alternatieven overwogen. "We zouden kunnen terugvallen op vroegere variëteiten, zoals de Amélie-mango, of andere gewassen zoals dadels of avocado's, die we al kunnen telen voordat het slechte weer toeslaat. Ook de ontwikkeling van bewerkte producten van de Kent-mango blijft een optie die we verder willen verkennen. Wat we hopen, is dat we blijven doen wat we altijd doen, mits de weersomstandigheden verbeteren."

Voor het komende mangoseizoen ziet het er qua weersomstandigheden gunstig uit, maar Ndoye blijft voorzichtig: "De afgelopen seizoenen hebben ons geleerd dat de situatie snel kan veranderen. We zullen tussen nu en april zien hoe de omstandigheden zich ontwikkelen."

Voor meer informatie:
Selle Ndoye
FNS Agribusiness
Tel: +221775530148
[email protected]

Publicatiedatum: