Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroege oogst Sando clementine in Spanje biedt meer ruimte op de markt

Over goed een maand worden in Spanje de eerste Sando clementines geplukt, iets vroeger dan gebruikelijk. Van dit beschermde ras, dat geen last heeft gehad van de storm, zal dit jaar 25 tot 30 miljoen kilo worden geoogst, fors meer dan vorig seizoen. De eigenaren van het ras blijven werken aan de uitbreiding van het areaal, zowel op het zuidelijk als noordelijk halfrond.

"Vorig jaar werd de oogst laat binnengehaald, dit jaar verwachten we vroeg te beginnen. De opbrengst zal toenemen omdat jonge boomgaarden in productie komen. De kwaliteit en de maatvoering beloven goed te worden", aldus Joan Antoni Caballol, algemeen directeur van Sando. "We hebben geen meldingen van Sando percelen die zijn getroffen door de DANA. Maar mocht dit het geval zijn, mogen de telers op onze hulp rekenen", geeft hij aan.

"Vorig jaar werden er teeltbedrijven getroffen door hagelbuien, maar dit jaar waren de weersomstandigheden goed. Als het weer het toelaat, kunnen we eerder oogsten en is er meer ruimte op de markt, want behalve dat er dit jaar minder Clemenules zijn, wordt er ook regenschade verwacht in de grote teeltgebieden, waardoor het verkoopseizoen korter zal zijn dan dat van vorig jaar", legt hij uit.

De boomgaarden van deze beschermde variëteit bevinden zich in verschillende teeltgebieden in Spanje, voornamelijk in het zuiden van Tarragona, Castellón en Valencia, maar ook in de Andalusische provincies Huelva en Sevilla, in totaal bijna 700 hectare. "Er is ook nog steeds ongeveer 30 hectare illegale teelt. We blijven werken aan de regularisatie daarvan", aldus Caballol.

De algemeen directeur van Sando benadrukt het belang van etikettering voor de herkenbaarheid van dit ras in de schappen. "Er zijn al 30 verkooppunten die de clementines met het Sando-label, een garantie op kwaliteit en traceerbaarheid, uitstallen. Hierin moeten we nog vooruitgang blijven boeken, want het is een belangrijk element om de kwaliteit en herkomst te onderscheiden in een markt met zo'n verscheidenheid aan variëteiten. De verwarring zou immers kunnen toeslaan bij de consument."

"Sando is een clementine voor het tweede deel van het seizoen. Ze is resistent tegen Alternaria en heeft een vollere smaak dan het vrije ras dat momenteel beschikbaar is, Hernandina", legt Caballol uit.


Joan Antonio Caballol, algemeen directeur van Sando Clementine, en Estelle Goosen, general manager van Stargrow, tijdens de voorbije Fruit Attraction

Tijdens de voorbije Fruit Attraction werd een overeenkomst getekend tussen Sando Clementine en het Zuid-Afrikaanse bedrijf StarGrow, een veredelaar van citrus en steenfruit, om te beginnen met de aanplant van de eerste hectaren Sando in Zuid-Afrika.

"We willen in Zuid-Afrika dezelfde knowhow en visie implementeren die we in Spanje toepassen. En zodra de quarantaineprocessen zijn afgerond, zullen we werken aan de aanplant van Sando in Australië en Californië. Hopelijk in 2025, maar er ligt eerst nog wat werk op de planken", zegt Joan Antoni Caballol.

Voor meer informatie:
Joan Antoni Caballol i Angelats
Sando Clementine
Av. Generalitat, 104, 1.º C
43500 Tortosa (Spanje)
Tel: +34 609045598
[email protected]
www.sandoclementine.com