Ondanks het natte weer is de worteloogst in het Rijnland dit jaar goed van start gegaan. "Het voorjaar was ook in onze regio erg nat, wat bijdroeg aan moeilijke veldomstandigheden, vooral voor de vroege gewassen onder vliesdoek, die half april worden gezaaid en vanaf half juli worden geoogst. Qua opbrengst zijn we echter over het algemeen tevreden, zowel voor de primeurs als voor de bewaarpeen. We zullen geen recordoogst hebben zoals in het seizoen 21/22, maar in een meerjarige vergelijking zou ik de oogst van dit jaar classificeren als iets boven het gemiddelde," zegt Maximilian Coenen, een wortelteler uit Bedburg (NRW).
Ondertussen is de opslag van de hoofdoogst in volle gang. Coenen: "We hebben momenteel te maken met goede omstandigheden: De velden zijn goed berijdbaar met voldoende klevende grond en koele buitentemperaturen. Een deel van het loof is slecht omdat we in de zomer wat problemen hadden met wortelluizen. Maar er zijn geen problemen die we niet kunnen oplossen." De opslag van de wortelen zal naar verwachting over twee tot drie weken klaar zijn.
Vraag en aanbod in balans
Het familiebedrijf Coenen is sinds 1988 gevestigd op de huidige locatie in Bedburg en teelt wortelen op ongeveer 60 hectare. De vollegrondsgroenten vinden hun weg naar de regionale foodretail via vaste handelspartners. "We zien momenteel een redelijke vraag in verhouding tot de opbrengst," zegt Coenen. Vooral de tweede helft van het seizoen is echter cruciaal. "De vroege en middenvroege markt heeft relatief minder telers, dus het is makkelijker om de beschikbare hoeveelheden en kwaliteiten te voorspellen. In het geval van opgeslagen goederen zijn er simpelweg meer telers met eigen opslagcapaciteit, waarvan sommigen koopovereenkomsten hebben, maar anderen ook vrije goederen hebben. Daarom hebben de wasbedrijven nog geen exact overzicht van de hoeveelheden en vooral de kwaliteiten in de koelcellen van elke teler in de herfst."
Regionale wortelen in het vizier van foodretailers
Een andere doorslaggevende factor is de bewaarkwaliteit van de wortelen, die meestal vanaf april merkbaar afneemt. "Dankzij de uitstekende bewaaromstandigheden verwachten we dit jaar een goede kwaliteit tot het einde van het bewaarseizoen - d.w.z. tot eind april/begin mei. Het moet ook gezegd worden dat retailers zich de laatste jaren vooral richten op regionale wortelen, wat de positie van de producent ten goede komt. De concurrentie met geïmporteerde producten is tijdens het binnenlandse seizoen dan ook uiterst gering. De import uit het Middellandse Zeegebied begint pas midden tot eind april druk uit te oefenen op de markt, vandaar dat we op dit moment geen verlenging van het seizoen nastreven," besluit Coenen.
Voor meer informatie:
Maximilian Coenen
Möhrenbetrieb Coenen
Belmener Höfe 2
50181 Bedburg, Duitsland
Tel: +49 1578 972 41 77
[email protected]
https://www.instagram.com