Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Einde seizoen Duitse biotomaten

De laatste regionaal geteelde biologische tomaten in Duitsland worden pas in november geoogst. Voor het seizoen 2024 meldt de Bio Fruchtgemüse Produzenten e.V. (Vereniging van biologische fruitgroenteproducenten) enorme uitdagingen waarmee haar leden te maken hebben gehad en nog steeds mee geconfronteerd worden, als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, verhoogde ziektedruk en oplopende kosten. Desondanks werd de vraag van gespecialiseerde retailers, levensmiddelendetaillisten en discounters beantwoord met constante goede kwaliteit en continuïteit, hoewel dit gepaard ging met hoge kosten.

Het weer in het afgelopen biologische tomatenseizoen werd gekenmerkt door hevige regenval en sterke schommelingen in licht en temperatuur. Het verminderde zonlicht had een directe negatieve invloed op de opbrengstverwachtingen, terwijl de hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen schimmelinfecties uitlokten. Tegelijkertijd waren veel telers bezig om over te schakelen op ToBRFV-resistente rassen, wat extra onzekerheden veroorzaakte in het gewasbeheer.

Rijpheidscontrole in de biologische kas in Kirchweihdach

"Aangezien we in de biologische tuinbouw geen synthetische chemische middelen gebruiken, hebben we alleen verwarming als verdediging tegen schimmels," zegt Rudolf Dworschak, CEO van Bio.Fru.Pro. "Naast arbeidskosten hebben energiekosten de grootste invloed op de berekening. Beide zijn de afgelopen jaren onevenredig gestegen." Om ervoor te zorgen dat de CO2-voetafdruk in natte jaren niet onnodig toeneemt, hebben de leden zich verplicht om alleen hernieuwbare verwarmingsenergie te gebruiken.

Ondanks de grote uitdagingen en soms ondergemiddelde opbrengsten is het bedrijf erin geslaagd om de markt voortdurend te voorzien. Alleen in het segment van de biologische cocktailtomaten waren er halverwege de zomer een korte periode tekorten. "Onze topprioriteit is om klanten gedurende het hele seizoen van april tot november de overeengekomen kwaliteit en kwantiteit te leveren", benadrukt Michael Schudde, Bio.Fru.Pro Managing Director South. "Dat we dit opnieuw hebben kunnen bereiken, hebben we te danken aan de professionaliteit van onze leden. We kunnen kortetermijnschommelingen in de vraag snel compenseren via ons netwerk en onze bedrijven zijn voorbereid op marktverschuivingen op de middellange tot lange termijn, zoals een verschuiving van traditionele biologische gespecialiseerde retailers naar discounters."

Voor meer informatie:
Michael Schudde
Bio.Fru.Pro
Tel.: +49 176 60030043
[email protected]
www.biofrupro.de

Publicatiedatum: