Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar Griekse citrus is momenteel sterk"

Het Griekse weer heeft dit seizoen aanzienlijke uitdagingen opgeleverd voor de citrusteelt, aldus Spiros Tampakis, eigenaar van de Griekse citrusexporteur Tampakis Fresh. "Dit groeiseizoen is bijzonder uitdagend geweest. De neerslag in het voorjaar was beperkt, gevolgd door een zeer droge en uitzonderlijk hete zomer – de heetste ooit gemeten. Dit extreme weer leidde tot extra problemen, zoals plagen van spint en wolluis laat in de zomer. Het klimaat verandert, en we moeten ons aanpassen aan de afnemende watervoorraden en de steeds extremere weersomstandigheden in het Middellandse Zeegebied. Daarnaast is er dringend behoefte aan nieuwe en effectievere werkzame stoffen voor de plaagbestrijding."

Volgens Tampakis heeft zijn bedrijf geïnvesteerd in een nieuwe variëteit uit Chili en zal het dit jaar beginnen met het planten van de bomen. "We richten ons vooral op easy peelers. We hebben geïnvesteerd in nieuwe mandarijnvariëteiten zoals Valley Gold, een vrucht van hoge kwaliteit die midden in het seizoen groeit, en we proberen het gat in ons seizoen tussen de vroege en de late variëteiten te dichten. Dit jaar zullen we investeren in een nieuwe plantage van een veelbelovende nieuwe clementinecultivar uit Chili, Clemenluz Andes. We zullen ook blijven investeren in nieuwe permanente netstructuren boven onze citrusboomgaarden, om ervoor te zorgen dat we zaadloos fruit hebben en ook om de effecten van barre weersomstandigheden te verminderen. Permanente netstructuren kosten veel geld, maar ze betalen zich op de lange termijn terug."

Over het algemeen is de teelt van citrus lager of vergelijkbaar met die van het vorige seizoen, legt Tampakis uit: "De Griekse oogst van Navels ongeveer 30% lager dan vorig jaar, maar met betere maten. De productie van de latere sinaasappelvariëteiten is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. De teelt van mandarijnen is iets lager dan vorig jaar, namelijk ongeveer 10%. De vraag is momenteel sterk, maar in het afgelopen decennium zijn er uiteindelijk altijd uitdagingen geweest. Of het nu gaat om een weersafwijking, zoals we onlangs in Valencia hebben gezien, of om concurrentie uit derde landen zoals Egypte, omdat die hele lage prijzen bieden. De Europese teler moet worden gesteund vanuit Brussel, want de concurrentie is hevig en de wetgeving wordt absurd streng, maar alleen voor bedrijven in de EU. Dat moeten we veranderen als we onze hoop willen vestigen op een nieuwe generatie telers."

Over het algemeen gaat het goed met de Griekse citrus, maar voor onderzoek is het land nog steeds afhankelijk van andere landen, stelt Tampakis. "Griekse citrus wint langzaam terrein op de Europese markt, nu meer telers en verpakkingsbedrijven zich richten op kwaliteitsteelt. Er is behoefte aan nieuwe verbeterde variëteiten, zodat de sector concurrerend kan blijven en de voordelen van het Griekse land kan beoordelen. Helaas zijn er in Griekenland praktisch geen fondsen voor onderzoek en ontwikkeling, dus moeten we in Spanje of Zuid-Afrika kijken om onze bedrijven te moderniseren, of het nu gaat om nieuwe variëteiten, machines of apparatuur."

"Ons belangrijkste doel is om de kwaliteit van ons product te behouden, zodat we onze klanten op lange termijn tevreden kunnen stellen. De teelt van citrus is een lang proces, waar je jaren op moet anticiperen. Als je een nieuwe boom plant, zie je vijf jaar later de resultaten. Of het een goede of slechte beslissing was om de nieuwe variëteit te planten, valt nog te bezien," besluit Tampakis.

Voor meer informatie:
Spiros Tampakis
Tampakis Fresh
[email protected]
www.tampakisfresh.com