Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Portugese appelsector hoopt vanaf januari op betere prijzen

Het eerste deel van het Portugese appelseizoen is mogelijk niet representatief voor wat het komende seizoen zal brengen, zegt João Juma, exportmanager bij United Growers in Lissabon. "Het Portugese appelseizoen is een bijzonder seizoen geweest. Hoewel de appelteelt in heel Europa relatief kleiner was door de warme weersomstandigheden die het continent in de zomer heeft gekend, zien we dat de druk en de kleur van de appelen in landen zoals Frankrijk, Italië, Polen, Servië, Moldavië en Oekraïne over het algemeen voor enkele uitdagingen zorgen voor de telers, vooral wat betreft de opslagomstandigheden."

Volgens Juma proberen veel appelexporteurs hun producten zo snel mogelijk te verkopen, zodat ze ze niet hoeven op te slaan voor later. "We verwachtten een betere markt in deze eerste helft van het seizoen, maar we werden geconfronteerd met een zeer competitieve situatie, als gevolg van de inspanningen die deze landen doen om tegen lagere prijzen te verkopen, om opslag te vermijden. Als gevolg daarvan is de markt momenteel overspoeld en is er weinig beweging. We zijn echter blij dat we relatief betere omstandigheden hebben voor bewaring en kleuring, waardoor het product beschikbaar zal zijn voor de tweede helft van het seizoen en de strijd met de concurrentie zeker zal afnemen."

De tragere markt met een overvloed aan beschikbaarheid was niet exclusief voor de Europese markt, legt Juma uit. Latijns-Amerika had een vergelijkbare situatie, hoewel dit lijkt te verbeteren naarmate de voorraden opraken: "Omdat het appelseizoen eerder begon, duurde het even voordat Latijns-Amerika de volumes begon te absorberen op een manier die we hadden verwacht, vanwege de bestaande voorraden, het hoge aanbod en de lagere prijzen van andere Europese landen. Dit verandert echter snel nu de voorraden uit Chili in Zuid-Amerika uitgeput raken."

Voor Juma is het duidelijk wat de Portugese appelexporteurs moeten doen: afwachten en betere prijzen ontvangen. "Tot nu toe zijn de exportprijzen naar Zuid-Amerika stabiel en de Portugese bedrijven hebben tenminste geen haast om tegen lage prijzen te verkopen, om te evenaren wat andere oorsprongslanden doen. Zoals uitgelegd proberen deze landen zo snel mogelijk te verkopen, omdat ze te maken hebben met opslagproblemen. Daarom wachten we liever op betere prijzen. Een andere reden voor de stabiliteit heeft te maken met de vaste kosten, die voor iedereen hoog zijn en hoewel bedrijven moeten verkopen, wil niemand met verlies verkopen."

Door de logistieke situatie met de Rode Zee heeft United Growers zijn focus moeten verleggen van de gebruikelijke primaire markten, legt Juma uit: "Met een lagere teelt moeten we waarde in het product creëren om de onkosten te dekken, dus de grootste uitdaging was om onze traditionele markten in het Midden-Oosten en Azië te veranderen en over te schakelen op andere markten zodat we een beter rendement kunnen krijgen. Aan de ene kant willen we het merk in stand houden in markten die primair voor ons waren, maar aan de andere kant moeten we onze leveranciers het best mogelijke rendement geven. Dat gezegd hebbende, hebben we ook nog steeds het probleem met de Rode Zee dat de transittijden beïnvloedt en daarom hebben we prioriteit gegeven aan snellere leveringen met minder risico."

Vooruitkijkend zou de tweede helft van het appelseizoen heel anders moeten zijn. "We verwachten zeer hoge prijzen vanaf januari, met lage voorraden in heel Europa. Er zullen maar weinig telers zijn die hun appelen goed kunnen bewaren. Het is zeer waarschijnlijk dat we zullen moeten importeren om onze binnenlandse behoeften te dekken en daarom staan we open om met andere telers te praten over deze kwestie. We willen graag dezelfde kwaliteit leveren die onze klanten gewend zijn, dus dat is voor ons het belangrijkste. We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe relaties in Latijns-Amerika en dit is het beste moment om dat te doen, want vanaf begin volgend jaar leveren we alleen nog aan bestaande klanten," besluit Juma.

Voor meer informatie:
João Juma
United Telers Lda
Tel: +351 910 645 600
[email protected]
www.portugalapples.com
www.unitedgrowers.pt