Een gecertificeerde biologische teler van microgroenten, die inmiddels meer dan zes maanden operationeel is in zijn nieuwe faciliteit, constateert een aanzienlijke toename in het aanbod ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "We hebben onze teelt met ongeveer 50-60 procent opgeschaald om te voldoen aan de stijgende vraag," vertelt Eric McClam van City Roots, een specialist in microgroenten uit Columbia, South Carolina. Het bedrijf teelt 11 verschillende soorten microgroenten, waaronder boerenkool, broccoli, peultjes en zonnebloemen. "Op onze huidige locatie hebben we nog de mogelijkheid om de teelt met ongeveer 75 procent verder uit te breiden," voegt hij toe.
Deze grotere teelt komt op een interessant moment in de markt na de sluiting vorige week van Bowery Farming, een vertical farm uit New York. "We hebben nog niet gezien dat dit specifieke gevolgen heeft voor microgroenten," zegt McClam. "Ik ben benieuwd hoe dit nieuws de slamarkt zal opschudden. Wat voor effect zal dit hebben op sla en de beschikbare kapitaalmarkten voor andere CEA-telers die misschien in de microgroentewereld actief zijn? Er kan een groot gat in de markt ontstaan, dus wie vult dat op? Het is speculatief, maar dat zijn de vragen op dit moment."
Voordelen nieuwe faciliteit
City Roots verhuisde eerder dit jaar naar een kas van 75.000 m². De faciliteit is energieneutraal dankzij het gebruik van zonne-energie op het teeltbedrijf en een geothermisch verwarmings- en koelsysteem met vloerverwarming en -koeling voor de microgroenten die in de grond worden gekweekt. Dit alles is gedaan met de plannen om een van de eerste energie- en CO₂-neutrale faciliteiten in het zuidoosten te worden.
Wat betreft de biologische aanvoer die in de nieuwe faciliteit groeit, is het volume van de koriander van het bedrijf op dit moment groter dan vorig jaar rond deze tijd, dankzij deze uitgebreide kweekruimte. Ondertussen is de vraag enigszins verschoven naar specifieke, meer levendige kleurvariëteiten (zoals bietkleur) in plaats van regenboogmixen. "Sommige chef-koks in de foodservice willen wat van de kleur, smaak en textuur afbakenen in plaats van een algemene regenboogmix te gebruiken," zegt McClam.
Toenemende vraag voor feestdagen
Ondertussen is de vraag naar microgroenten in de foodservice stabiel. Het is ook mogelijk dat de vraag in de retail toeneemt. McClam zegt dat de meer lokale aanpak van de teelt een deel van de aantrekkingskracht is, omdat de verzendkosten lager zijn en de houdbaarheid van het product groter. "We zien ook dat de vraag rond de feestdagen toeneemt. We zien dat in de retail, vooral begin januari met de focus op gezondheid. Die stijging zet zich door tot begin februari en neemt dan een beetje af na Valentijnsdag," zegt McClam.
Dit alles zorgt ervoor dat de prijzen vergelijkbaar zijn met vorig jaar rond deze tijd, vooral omdat biologische microgroenten niet het soort prijsschommelingen hebben zoals veldgewassen. "Helaas hebben de kosten van goederen, met name die van verpakkingen, inflatoire effecten gehad," zegt McClam. "Onze prijzen zijn hetzelfde, maar de kosten van de teelt zijn gestegen."
Voor meer informatie:
Eric McClam
City Roots Farm
Tel.: +1 803 254 2302
https://cityrootsfarm.com/