Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeiende nichemarkt voor Italiaanse Pizzutella druiven

Antonio Cantatore, die in de Zuid-Italiaanse regio zo'n 60 hectare druiven teelt, blikt terug op het seizoen van de witte Pizzutella druif. Deze lokale druivensoort met pit wordt al generaties lang geteeld in de streek en lijkt het dit jaar goed te hebben gedaan op de markt, zowel in Italië als in een aantal Europese landen. Van de 60 hectare van de teler is 12 hectare gewijd aan deze authentieke variëteit, die Antonio Cantatore voor de afzet aanvult met oogst van enkele collega's in de buurt.

"We zijn een maand eerder dan normaal klaar met de pluk", legt hij uit. "Er zijn geen trossen meer in het veld of in de opslag. Ook de start van het seizoen was eerder dan verwacht. De gemiddelde opbrengst is goed, hoewel dit ras met circa 15 kilo per rank niet de productiefste druif is."

De lichtgele Pizzutella druif heeft een langwerpige vorm met middelgrote tot grote trossen en een Brix-waarde boven de 20.

"Ook al is het een druif met pit, in Italië blijft de vraag naar Pizzutella stabiel", vervolgt Cantatore. "Het is echt een druif voor de liefhebbers. Ook vanuit het buitenland zien we al een paar jaar meer vraag. Afgelopen seizoen is de export van Pizzutella naar Duitsland en België met 15-20% toegenomen. In Duitsland is het vooral de Turkse gemeenschap die deze druif koopt. Mogelijk herinnert de zoete smaak aan het Turkse Sultanina ras."

Sommige telers twijfelen echter over dit druivenras omdat er veel teelthandelingen nodig zijn, zoals het verwijderen van onvolgroeide druiven, wat de opbrengst vermindert en de kosten verhoogt. "Dit is een van de redenen waarom steeds meer telers deze druif, die nochtans een winstgevende nichemarkt bedient, hebben laten vallen. De focus moet niet alleen liggen op de afzet, maar ook op teeltoptimalisatie. Pas dan kunnen we zorgen voor een meer uniforme kwaliteit, zoals een gelijkmatige kleur."

Voor meer informatie:
Cantatore Antonio & Figlio Srl
Tel: +39 340 9369214 (Italië)
[email protected]