De artisjok van Tudela is op dit moment volop in seizoen. "De teelt kwam langzaam op gang, omdat september en oktober veel koeler en natter waren dan normaal. Maar dat frissere weer heeft ervoor gezorgd dat de planten goed konden groeien en dat we de plagen onder controle konden houden. We oogsten nu artisjokken van uitstekende kwaliteit", zegt Guillermo Agorreta, voorzitter van de Toezichtsraad van de BOB Artisjok van Tudela.
Deze artisjok, gewaardeerd door zowel chef-koks als de verwerkende industrie vanwege zijn smaak en stevige structuur, blijft een van de toppers onder de gewassen in de Noord-Spaanse regio Navarra, ook al is het areaal de laatste jaren iets teruggelopen.
"In onze streek, net als in andere teeltgebieden, is er een daling van het areaal. Dit heeft verschillende oorzaken. Een van de redenen was de opkomst van de artisjok die uit zaad en niet uit stekken wordt geteeld, en die concurrentie vormde voor de Blanca de Tudela artisjok. Die 'zaadartisjok' was een tijdje populair, maar we merken dat men nu toch teruggrijpt naar de traditionele Tudela artisjok vanwege zijn unieke structuur", legt Agorreta uit. "De Blanca de Tudela is bovendien de enige artisjok die geschikt is voor de conservenindustrie."
"Het areaal is gekrompen vanwege de kostenstijgingen in de afgelopen jaren, waardoor we genoodzaakt waren de verkoopprijs aan te passen. Artisjokken zijn van zichzelf al prijzig. Een van de grootste kostenposten is arbeid, en in Spanje is het momenteel lastig om arbeidskrachten te vinden. Door deze hogere kosten en het tekort aan gekwalificeerde medewerkers, hebben sommige telers hun areaal moeten verkleinen om de teelt beter te kunnen beheren", vervolgt de voorzitter van de BOB.
"De tuinbouwsector heeft behoefte aan goed opgeleid personeel, niet alleen voor de teelt, maar ook voor het bedienen van machines en het werken met nieuwe technologieën. Het is lastig om mensen met dit profiel te vinden, terwijl de behoefte hieraan alleen maar groter wordt", geeft Guillermo Agorreta aan.
"Toch denk ik dat we nu een keerpunt hebben bereikt. Na de pandemie hebben we de lastigste periode gehad met stijgende kosten, maar nu kunnen we zeggen dat de situatie gestabiliseerd is. De verwerkende industrie heeft de prijsverhogingen kunnen opvangen en de vraag vanuit de conservenbedrijven is zelfs toegenomen. Daarnaast gaat het uitstekend met de horeca in Spanje, en artisjok is een topproduct in veel restaurants. Hierdoor is ook de vraag vanuit de horeca gestegen", aldus Agorreta.
"We zien zelfs al dat het areaal licht toeneemt, en we hopen dat deze trend doorzet en dat telers enthousiast worden om het areaal van de Tudela artisjok verder uit te breiden. Het is een artisjok waar consumenten en topchefs zonder twijfel voor kiezen."
Voor meer informatie:
Consejo Regulador de la IGP Alcachofa de Tudela
Avda. Serapio Huici, 22
Edificio Peritos
31610 Villava/Atarrabia (Navarra) – Spanje
Tel: +34 948 01 30 45
[email protected]