Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmere herfst in Zweden leidt tot langere oogstperiode

Omdat 2024 hard op weg is om het warmste jaar op aarde te worden, heeft een warmer dan gebruikelijk najaar in Zweden ervoor gezorgd dat vooral groentetelers in kassen het seizoen wat langer hebben kunnen rekken. Peter Horvath van Svenska Odlarlaget, een van de grootste telersverenigingen in het land: "Wisselend weer veroorzaakte een behoorlijke achtbaan in de teelt. De warmste periode was eigenlijk begin september en dat is erg ongebruikelijk, omdat september een koudere herfstmaand zou moeten zijn."

De warmere herfst volgt op een kouder voorjaar eerder dit jaar in Zweden met bijna geen dagen van de broodnodige zonneschijn voor de groenten om te groeien zoals nodig is. Horvath zegt dat ze als gevolg van het veranderende klimaat dit jaar minder volumes hebben. "We hadden dit jaar minder producten. De warme herfst gaf ons een iets hogere productie aan het einde van het seizoen, maar het had geen grotere impact op het totale volume. Tijdens sommige weken hadden we extra volume, maar met een lage opbrengst."

Bij de vollegrondsproductie in Spanje waren veel velden nat, waardoor tractoren het land niet konden bereiken. Het planten liep daardoor ook vertraging op. Het betere zomerweer leidde tot enig herstel voor de Zweedse telers.

Hij zegt dat, hoewel de productie in de vollegrond "redelijk oké" was, de lagere opbrengst werd gecompenseerd door hogere prijzen. "Komkommers hadden hogere prijzen, wat de meeste producenten hielp, ook al lijken nieuwe resistente rassen een lagere opbrengst te geven. Het niveau van insectenplagen en ziekten was hoog deze zomer. Voor tomaten was de prijs-volumeverhouding te laag. Veel telers hadden een negatieve opbrengst, waardoor de meeste telers zullen overschakelen op variëteiten met een hoge opbrengst. De buitenproductie was redelijk goed. Met peren ging het wel goed, zowel wat volumes als prijzen betreft. Voor appelen was er een grote oogst met gemiddelde tot lagere prijzen."

Aanvoer van Spaans citrus punt van zorg
Horvath merkt op dat Zweden een behoorlijke hoeveelheid producten uit Spanje importeert. De gevolgen van de overstromingen in Spanje twee weken geleden en de beschikbare aanvoer van citrus zijn een punt van zorg. "De problemen in Spanje zullen, denk ik, vooral gevolgen hebben voor het citrus en de Spaanse telers een iets hogere prijs geven voor de groenten in het algemeen."

Voor meer informatie:
Peter Horvath
Svenska Odlarlaget
Tel: +46 042 499 01 12
[email protected]
www.odlarlaget.se