De Agricultural Produce Agent Council (APAC) heeft een klacht onderzocht tegen een agent die een zending mango's vertegenwoordigde. Deze mango's waren aanvankelijk geschorst vanwege onrijpheid, maar na onderzoek zijn er geen overtredingen van het gedrag vastgesteld. De mango's arriveerden enkele weken eerder dan die van de meeste andere Zuid-Afrikaanse telers, die pas eind deze maand beginnen met oogsten.
Etienne Booyens, CEO van Prokon, het nationale controleorgaan voor AGF, legt uit dat de inspecteurs van Prokon de mango's op de Joburg Market volgens de geldende protocollen hebben getest, waaruit bleek dat het fruit onrijp was. Daarom besloot hun team tijdelijk de verkoop van de mango's te blokkeren, met de bedoeling het fruit enkele dagen later opnieuw te testen om te kijken of het rijp was. De agent ging vervolgens niet verder met de verkoop totdat de mango's opnieuw getest waren.
Booyens benadrukt het verschil tussen afgekeurd fruit, dat onmiddellijk van het terrein moet worden verwijderd en vernietigd, en fruit dat tijdelijk van de verkoop wordt geweerd, zoals in dit geval. Agenten die zich niet aan de besluiten van Prokon houden, worden gerapporteerd aan APAC en het ministerie van Landbouw, en de gevolgen kunnen zwaarwegend zijn.
Nadat de mango's voor de tweede keer getest waren, bleek dat ze voldoende gerijpt waren om aan de verkoopvereisten te voldoen, zoals verwacht. De agent kreeg vervolgens toestemming om door te gaan met de verkoop.
Francois Knowles, registrar van APAC, verklaart: "Op de vraag of de agent instructies van Prokon heeft genegeerd of een ethische fout heeft begaan, is ons antwoord nee. Was er sprake van kwaad opzet of overtredingen van de regels? Het antwoord is ook nee."
APAC heeft geoordeeld dat er geen overtredingen hebben plaatsgevonden in het geval van deze mango's die aanvankelijk onrijp werden bevonden en na opnieuw testen voldeden aan Prokon's rijpheidscriteria.
Booyens merkt op: "De Prokon manager op de Joburg Market heeft 21 jaar ervaring in AGF en onze inspecteurs worden regelmatig getraind, zowel intern als door het bekende Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB), dat ook de inspecties in Rotterdam en het VK uitvoert."
Knowles benadrukt dat het hele proces aan duidelijke regels is gebonden. "We kijken altijd naar de wetenschap erachter: hebben de inspecteurs hun taken uitgevoerd zoals getest aan de hand van de voorschriften die zijn gepubliceerd door het ministerie van Landbouw? Dat is de maatstaf waaraan we beschuldigingen toetsen en na grondig beraad kan ik met het volste vertrouwen zeggen dat Prokon zijn taak zo goed mogelijk heeft uitgevoerd en dat de agent geen fouten heeft gemaakt tijdens deze transactie."
De uitspraak stelt de mangotelers niet tevreden die in zulke vroege mango's een cynische poging zien om munt te slaan uit een lege mangomarkt die een nadelig effect heeft op de latere verkoop. Jaco Fivaz, een teler die een formele klacht wilde indienen tegen de agent die de mango's verkocht, zegt: "Ik ben verbijsterd dat hetzelfde fruit eerst kan worden afgekeurd omdat het volledig onrijp is en vijf dagen later kan worden goedgekeurd. Ik ben erg teleurgesteld in de systemen en agenten die verondersteld worden de mangosector te beschermen en te dienen. Het is een sombere dag voor de mangosector."
Voor meer informatie:
Francois Knowles
Agricultural Produce Agents Council
https://apacweb.org.za/