Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Zuid-Afrikaans citrus daalt door lokale vraag

In het exportseizoen 2024 verpakten de telers van Zuid-Afrikaanse citrus 164,5 miljoen kartons van 15 kg voor levering aan de wereldmarkten. Hoewel dit 600.000 kartons minder is dan vorig jaar, is de lichte daling nog steeds een sterke prestatie voor de sector, gezien de werkelijk unieke veeleisende omstandigheden waarmee telers te maken hadden.

Verschillende onvoorziene factoren dwongen de Citrus Growers Association of Southern Africa (CGA) ertoe om zijn exportramingen in de loop van het jaar regelmatig aan te passen. De oorspronkelijke schatting voor de totale export was 181,7 miljoen kartons van 15 kg. Het uiteindelijke cijfer ligt hier 9% onder.

Een van de belangrijkste factoren die de exportvolumes beïnvloedden, was de hoge prijs die werd geboden voor sinaasappelen die bestemd waren voor lokale verwerking. Precious Kunota, Business Intelligence & Data Manager bij de CGA, legt uit: "Bronnen in de sappensector meldden een aanzienlijke toename van tussen de 60% en 80% in de volumes sinaasappels die in hun faciliteiten worden verwerkt, vergeleken met het seizoen 2023. Geschat wordt dat er ongeveer 6 miljoen kartons sinaasappels van 15 kg worden verwerkt."

De definitieve cijfers voor 2024:

  • Dit jaar werden 14,3 miljoen kartons à 15 kg grapefruit verpakt voor de export. Dit is 300.000 minder dan in het seizoen 2023 en is een tekort van 14% ten opzichte van de oorspronkelijke ramingen van april 2024.
  • Er werden 41,6 miljoen kartons mandarijnen verpakt, wat een opmerkelijke stijging van 3,6 miljoen is ten opzichte van het vorige seizoen. Het is echter 3% minder dan de oorspronkelijke raming.
  • Citroenen beurden een daling ten opzichte van zowel het vorige seizoen als de schatting: in 2024 werden 34,7 miljoen kartons citroenen verpakt, een daling van 9% ten opzichte van de schatting en een daling van 1,1 miljoen kartons ten opzichte van 2023.
  • Navelsinaasappelen verpakt voor de export hebben een stijging laten zien van 400.000 kartons ten opzichte van 2023. Dit jaar werden 25,1 miljoen kartons Navels verpakt, een daling van 2% ten opzichte van de oorspronkelijke raming.
  • In totaal werden er dit jaar 48,7 miljoen kartons Valencia sinaasappelen verpakt. Dit is 4,7 miljoen minder dan in het seizoen 2023 en een aanzienlijk tekort van 16% ten opzichte van de oorspronkelijke ramingen.

De efficiëntie van de havens bleef een groot probleem voor de citrussector afgelopen seizoen. Door de lager dan verwachte exportvolumes van citrus daalden de piekvolumes in de havens aanzienlijk, waardoor de druk op de containerterminals afnam. Dit biedt echter slechts tijdelijk verlichting, want het lijkt erop dat de druk op onze ondermaats presterende havens slechts is uitgesteld en niet van lange duur zal zijn. De volumes zullen de komende seizoenen toenemen, en als de havens niet verbeterd worden en niet in staat zijn deze volumes te verwerken, zal de citrusexport en de economie als geheel daar zwaar onder lijden.

"Het moet ook worden opgemerkt dat de onwetenschappelijke en onterecht beperkende handelsmaatregelen van de Europese Unie tegen citrusblackspot (CBS) en de valse fruitmot (FCM) nog steeds een negatieve impact hebben op de export. Deze maatregelen blijven een aanzienlijke opportuniteitskost van R3,7 miljard (192,1 mln euro) voor lokale telers met zich meebrengen. Zuid-Afrika's juridische strijd tegen deze maatregelen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) maakt vorderingen en zal medio december de volgende fase in het geschilproces ingaan," aldus Loftus Marais van CGA.

Voor meer informatie:
Loftus Marais
CGA
Tel: +27 (031) 765 2514
[email protected]
www.cga.co.za

Publicatiedatum: