De fruitteeltsector neemt zelf verantwoording voor goed werkgeverschap en neemt medewerkers zelf in dienst in plaats van gebruik te maken van uitzendkrachten. Slechts 5 procent van de fruitbedrijven werkt namelijk met uitzendkrachten. Dat is één van de conclusies uit het Colland Arbeidsmarktonderzoek 2024, dat de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de agrarische en groene sectoren schetst. Opvallend is ook dat de fruitsector uitermate weinig ziekteverzuim kent, schrijft NFO.
Door het jaar heen hebben fruitbedrijven in ons land gemiddeld 6160 werknemers op de loonlijst staan. In de piek loopt dit aantal op naar 9.590 werknemers. "Het aantal bedrijven in onze sector neemt wel af. Dit komt deels door de schaalvergroting binnen de sector en de opmars van automatisering en robotisering", zegt Peter Baltus, Specialist Arbeid en Werkgeverschap bij de NFO. "De werknemerscijfers tonen ook goed het seizoensmatige karakter van onze sector aan. In de piek werken er veel arbeidsmigranten op onze bedrijven. Desondanks is het percentage contracten voor onbepaalde tijd hoog; dit komt uit op 71%. Vanwege de focus op seizoensarbeid is loonkostenbeheersing wel van cruciaal belang. Daar blijven we als NFO dan ook op inzetten."
Veel jonge mensen
Op 31 december 2023 was 33% van de werknemers in de fruitteelt tussen de 15 en 24 jaar. "Er werken dus veel jonge mensen in onze sector; dat biedt kansen. Bijvoorbeeld omdat jongeren beter kunnen omgaan met vernieuwing. Maar het is wel belangrijk om onze opleidingen op niveau te houden, zodat we kunnen blíjven beschikken over goed opgeleid personeel."
Laag ziekteverzuim
Het onderzoek bevat ook cijfers over ziekteverzuim. Dit komt in de fruitteelt uit op 3,04%. Dat is extreem laag. Het gemiddelde ziekteverzuim in de agrarische en groene sectoren ligt namelijk op 4,5%. Gemiddeld ligt het verzuimpercentage in ons land op 5,3%. "We kunnen dus wel stellen dat we als sector een goede en gezonde werkomgeving bieden."
Weinig moeilijk vervulbare vacatures
Verder ligt het aandeel moeilijk vervulbare vacatures in de fruitsector erg laag; dit komt uit op 5%. "In de totale agrarische en groene sector ligt dit op 32%", zegt Baltus. "Ook hier zal het seizoensmatige karakter meespelen. Maar gemiddeld weten we als sector toch behoorlijk goed aan mensen te komen. Al met al kunnen we stellen dat we als sector de vruchten plukken van alle inspanningen op het gebied van goed werkgeverschap die we in de afgelopen jaren hebben gedaan."
Bron: NFO