Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede Zuid-Afrikaanse druivenaanvoer voor kerstdagen

"Het ziet ernaar uit dat we voor 17 december twee, misschien drie schepen naar Europa kunnen sturen," zegt Francois Myburgh van Bet-El Fruit. Het exportbedrijf richt zich momenteel op het leveren van druiven en aardbeien aan Europese klanten. Myburgh merkt op dat deze periode doorgaans wordt gekenmerkt door een sterke vraag naar druiven, maar dit jaar waren de Europese druiven eerder klaar en heeft Peru de beschikbaarheid van containers beperkt.

Vroege druivenvariëteiten zijn niet geschikt voor het sterilisatieprotocol dat nodig is om Zuid-Afrikaanse druiven naar China te exporteren, en deze variëteiten hebben over het algemeen geen grote bessen. Daarom zal de focus pas later in het seizoen naar het oosten verschuiven. Europa staat echter wagenwijd open voor druiven, terwijl de markten in het oosten nog steeds gedomineerd worden door kersen.

"Door in week 50 in Europa aan te komen, hebben we ongeveer tien dagen om de aanvoer te verwerken voor de drukke verkoopperiode rond Kerst. Afhankelijk van de beschikbare volumes en de regelmaat van de scheepvaart, schat Myburgh dat hetzelfde knelpunt als vorig jaar in week 2 of 3 kan ontstaan. De huidige vraag is uitstekend, vooral naar rode druiven, omdat de oogst van witte druiven eerder begint en er nog niet veel rode variëteiten beschikbaar zijn."

Het weer speelt parten
De druivenoogst in de Loskopvallei is altijd een spannende periode: in tegenstelling tot de Westkaap valt er in de zomer veel regen, en elke extra oogstweek verhoogt het risico daarop. Dit is problematisch, vooral nu de oogst later lijkt te beginnen dan voorheen, zo meldt Myburgh.

De teeltbedrijven tussen Groblersdal en Marble Hall hebben al veel regen en hagel gehad, wat heeft geleid tot de voorzichtige beslissing om geen risico's te nemen met de export van sommige vroege variëteiten. Opmerkelijk is dat sommige telers in de Loskopvallei enkele van de latere topvariëteiten hebben verwijderd ten gunste van oudere, traditionele variëteiten zoals Red Globe, die het altijd goed hebben gedaan voor hen.

In de Orange River Valley zorgde een vroege hittegolf voor het afvallen van druiven en vorst voor een daling van de exportvolumes. Deze regio verbouwt traditioneel alleen druiven voor export. Doordat de regio ver weg ligt van de distributiecentra en de winkels, is er al snel geen alternatief wanneer er een overaanbod is uit de noordelijke regio.

"De lokale druivenmarkt komt onder druk te staan. Ongeveer twee weken geleden was de prijs per karton erg hoog, en deze week is die bijna gehalveerd."

Het komende citrusseizoen zal ook de weersomstandigheden van de afgelopen maanden weerspiegelen. In juli was er historische vrieskou die de teelt in sommige getroffen boomgaarden in Limpopo voor minstens twee jaar stillegde. Vervolgens viel de bloei samen met extreme hitte.

Voor meer informatie:
Francois Myburgh
Bet-el Fruits
Tel: +27 21 863 3146
[email protected]
https://www.betelfruits.com/