Tholen - Het is momenteel zeer rustig op de Belgische biologische preimarkt. "De supermarkten pakken de volumes wel af, maar de daghandel ligt de laatste weken compleet stil", vertelt biologisch teler Pieter Vandooren. Toch verwacht hij dat er snel verandering in kan komen. "We hebben contact met een Oostenrijkse handelaar, waar ze een fors tekort aan bio-prei hebben."
Over de kwaliteit van zijn de prei is Pieter tevreden. "Kwalitatief is alles in orde. Ze zijn niet heel zwaar, maar hebben toch een mooie grootte. Bovendien hebben we vanwege de weersomstandigheden van de zomer wat opschieters gehad in het begin van het seizoen, maar dit is nu toch allemaal wel opgelost. Prijzen zijn ook vergelijkbaar met vorig jaar rond de €1,80", legt Pieter uit. "Alleen ligt het nu dus een beetje stil. Die situatie is telers niet vreemd, maar dan moet je kijken naar andere afzetmarkten."
Voor de bio-prei is dat nu met name Oostenrijk. "Door de problemen met de overstromingen in de zomer hebben zij een fors tekort aan bio-prei. Daardoor zijn we in contact gekomen met een Oostenrijke handelaar, waarbij het nu enkel nog wachten is op het laatste akkoord. Alles staat verder klaar en het is voor nu een mooi alternatief, maar zal enkel voor deze winter zijn. Normaal hebben zij gewoon eigen productie gedurende de winter, maar deze situatie heeft ze gedwongen naar andere origines te kijken. Ik denk dat we in de toekomst vaker de gevolgen gaan zien van extreme weersomstandigheden, dus elk jaar zal weer een andere markt problemen hebben. Het is niet meer te voorspellen. Je ziet het nu ook in Spanje, waarvan we de gevolgen ook nog wel zullen zien deze winter. Oktober, november en december zijn traditiegetrouw wat rustiger in de bio, maar ik verwacht dat het nog wel gaat losbarsten."
In biologisch niet mogelijk te specialiseren
Naast de prei is de biologisch teler uit het Vlaamse Hooglede nu ook druk met bloemkool voor de diepvriesindustrie, knolselderij voor de industrie en deels voor de versmarkt en knolvenkel en pompoen voor de versmarkt. "Dat is een beetje het probleem met biologisch. De markten zijn erg klein, waardoor je je niet kunt specialiseren in één teelt. De combinatie van verschillende teelten zorgt ervoor dat je je personeel werk kunt geven en een centje kunt verdienen. Aan de andere kant ben je niet zo efficiënt bezig als je twee uur prei doet, dan weer een uur knolselder en vervolgens drie uur venkel. Het is leuk voor de afwisseling, maar je hebt ook verschillend materiaal en machines nodig. Dat vraagt veel planning en flexibiliteit, maar het is wat het is. We moeten ermee omgaan."
"Op dit moment zijn we dan ook druk bezig met de oogst van de knolselderij. Daar hebben we recent een nieuwe machine voor gekocht. Deze hebben we specifiek laten maken, zodat we de knollen van onder mee kunnen pakken en we dus geen verlies lijden", legt hij uit. "Dat vergemakkelijkt weer wat taken. Het is namelijk druk, maar over het algemeen zijn we toch tevreden. We zijn dit jaar ook voor het eerst met de pompoenen gestart en dat gaat naar behoren. Ik heb natuurlijk geen referentie met andere jaren, maar het is een prima opbrengst en ook de afzet loopt voorspoedig. Vanaf volgend jaar verwachten we een vast programma op te kunnen zetten met de retail."
"Ook in de venkel, bloemkool en knolselderij gaat alles zijn gangetje. Het is daarbij ook het voordeel dat we contracten hebben met handelaren/verpakkers. Deze lopen altijd door en daar kunnen we het areaal op aanpassen. Alleen in de prei zijn we afhankelijk van de daghandel. Daar staat 40 tot 50 procent vast, maar de overige 50 tot 60 procent moeten we markten voor vinden. Dat maakt dat het daarin elk jaar spannend is hoe het loopt", besluit Pieter.
Voor meer informatie:
Pieter Vandooren
Yokkerstraat 6
8830 Hooglede, België
Tel.: +32 472292756
[email protected]