Dit seizoen is geen goed seizoen geweest voor de Griekse BOB "Ermioni" granaatappelen, met een oogst die naar verwachting rond 25 november zal eindigen. "Door de droogte van de afgelopen maanden hebben de granaatappelbomen een beperkte hoeveelheid opgeleverd. Het lijkt erop dat dit seizoen het hele gebied van Ermioni in Argolida niet meer dan 2.000 ton zal opleveren. Dit is 20-30% minder dan vorig seizoen," zegt Dimitris Kontos, eigenaar van het teelt- en verpakkingsbedrijf Oikokipos uit het Ermioni gebied.
Bovendien zijn de vruchten kleiner, ook als gevolg van de droogte. "Normaal krijgen we fruit van ongeveer 350 gram. Dit jaar zien we fruit van minder dan 300 gram uit onze sorteermachine komen," zegt de Griekse verpakker.
De dalende teelt maakt het voor de handelaren moeilijk om voldoende volumes aan hun klanten te leveren, maar dit heeft niet tot prijsstijgingen geleid. Mr. Kontos, wiens granaatappelen worden geƫxporteerd naar Zwitserland en Tsjechiƫ, merkt op: "We zien een vrij goede vraag, maar het aanbod van fruit is onvoldoende. Helaas is de kwaliteit ook niet optimaal en dat heeft zijn weerslag op de prijsniveaus. Normaal gesproken staan Ermioni granaatappelen bekend om hun grote, gladde pitten. Dit seizoen is de kwaliteit van de binnenkant verslechterd door de droogte, waardoor de teler een lagere prijs betaalt.
"Momenteel ligt de telersprijs voor conventionele Ermioni vruchten van eerste kwaliteit op 0,60-0,70 euro per kilogram. Andere conventionele granaatappelen krijgen lagere prijzen, terwijl biologische Ermioni granaatappelen hogere prijzen krijgen," zegt Kontos.
De aangetaste kwaliteit maakt de rest van het seizoen uitdagend en het lijkt erop dat verpakkers riskante beslissingen moeten nemen wat betreft hun voorraadbeheer. "Gewoonlijk zijn Ermioni granaatappelen beschikbaar tot eind januari, maar deze keer weet ik niet zeker of dit haalbaar is zonder de vruchten in gevaar te brengen. In tegenstelling tot Wonderful granaatappelen, die een harde schil hebben, maar ook een taaie schil, maakt de tere schil van Ermioni langdurige opslag tot een moeilijke taak. Dit wordt nog moeilijker gezien de kwaliteit van dit seizoen," zegt Kontos.
"Er zullen echter zeker verpakkers zijn die proberen wat fruit te bewaren om aan het eind van het seizoen een hogere prijs te krijgen, maar hun volumes zullen beperkt zijn en ze weten dat ze een risico nemen met hun voorraden," besluit de Griekse ondernemer.
Voor meer informatie:
Dimitris Kontos
Oikokipos
Tel.: +30 6936 181 755
[email protected]
https://oikokipos.com/