In een steeds concurrerender wereldmarkt proberen Colombiaanse blauwe bessen zich te onderscheiden met smaak, stevigheid en duurzaamheid. "We kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit", zegt Juan Guillermo González, directeur van Elite Blu, over de aanpak waarmee zijn bedrijf zich weet te profileren tussen zwaargewichten als Peru en Chili.
Juan Guillermo González, directeur van Elite Blu
Hoewel de Colombiaanse sector nog klein is, met slechts 700 hectare aan blauwe bessen, hanteert ze innovatieve strategieën om internationaal mee te doen. Elite Blu, met 100 hectare teelt in kassen, waarvan een deel op substraat, oogst jaarrond. Het bedrijf behaalt opbrengsten van 25 tot 30 ton per hectare. Dit is mede te danken aan efficiënte irrigatietechnologie en het gebruik van regenwater, wat leidt tot een besparing van 40% op gewasbeschermingsmiddelen.
Kassen met substraatteelt
Elite Blu heeft niet alleen oog voor het milieu, maar ook voor de samenleving. Het bedrijf heeft 675 werknemers in dienst, waarvan 60% vrouwen die als kostwinner optreden en 35% jongeren uit plattelandsgebieden. "We willen dat de tuinbouw wordt gezien als een kans, niet als een verplichting", benadrukt González. Dit streven omvat projecten voor de scholing van kinderen van werknemers en de verbetering van lokale infrastructuur.
De concurrentie is echter stevig. Dit jaar zijn de prijzen voor blauwe bessen met 25% tot 30% gedaald door een overaanbod uit landen als Peru. De Verenigde Staten blijven de belangrijkste exportmarkt voor Colombia, goed voor 90% van de export. Europa en Azië volgen op afstand. Ondanks de prijsdaling wil Elite Blu in 2025 het areaal met 30% uitbreiden. Het bedrijf richt zich daarbij op rassenvernieuwing en het bedienen van nichemarkten waar smaak centraal staat. In 2024 verwacht het bedrijf tussen de 400.000 en 500.000 kilo blauwe bessen te exporteren.
Het pad naar succes is niet zonder uitdagingen. Problemen met de haveninfrastructuur en koeltransport in Colombia bemoeilijken de export, terwijl klimaatverandering voor onzekerheid zorgt. "Toch geloven we dat de smaak en kwaliteit van onze blauwe bessen, geteeld op grote hoogte met grote temperatuurverschillen, ons toelaten ons te onderscheiden", zegt González.
Voor meer informatie:
Juan Guillermo González (directeur)
Elite Blu
[email protected]
www.osom.com.co