Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Savooiekooloogst in volle gang op het eiland Fehmarn

Door het natte weer gingen de koolgroenten dit jaar ook relatief laat de grond in op Fehmarn, een eiland in de Oostzee, gelegen in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. "We konden de eerste savooiekool van het seizoen begin november snijden, een goede week later dan normaal. Door de moeilijke omstandigheden verwachtten we aanvankelijk een oogst onder het gemiddelde, maar de gewassen herstelden zich goed in de laatste groeifase. Door de bacteriële aantasting, vooral Xanthomonas, verwachten we echter een totaal verlies van 15-20 procent," legt Peter-Joachim Witt, Managing Director van Witt Insel-Gemüse, uit.

Savooiekool wordt op het eiland Fehmarn nog ijverig gesneden tot waarschijnlijk midden tot eind december, vervolgt Witt, die het heeft over het natste jaar in decennia. "We hebben momenteel te maken met goede en vooral droge oogst- en opslagomstandigheden. Ondanks de volumeverliezen zijn de producten die we oogsten helemaal gaaf met meestal gemiddelde kalibers."

Peter-Joachim Witt richt zich op de late afzet van de savooiekool. Hij trekt zich uiterlijk in maart terug uit de markt, zodra er steeds meer import uit Italië, Portugal en Spanje op de Duitse markt komt.

Focus op latere verkoop
Tot nu toe is de vraag naar savooiekool relatief rustig geweest, zegt Witt, die de kool teelt op ongeveer 35 hectare. "De regio's bevoorraden zich in eerste instantie met hun eigen producten, die nog steeds in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn. Wij richten ons voornamelijk op de late verkoop van savooiekool tot februari-maart en hebben zo een goede marktniche gevonden. Vorig jaar konden we de lokale markten tot half maart bevoorraden, met een uitstekende bewaarkwaliteit tot het einde. Hoe de kwaliteit van de goederen zich daarna in het magazijn ontwikkelt, zal ook dit jaar de doorslag geven. Ondanks de reeds genoemde uitdagingen gaan we voorlopig uit van een normale opslagkwaliteit."


Aanplant van dit jaar

Qua afzet verwacht de koolteler een goed seizoen. "Lokaal geteelde wintergroenten zijn momenteel in de mode, wat waarschijnlijk ook te maken heeft met de inflatie. In vergelijking daarmee is kool nog steeds een betaalbaar product." De huidige producentenprijzen liggen ongeveer 5-10 procent boven het niveau van vorig jaar, vervolgt Witt. "We hopen op een verdere stijging tegen Kerst. In de praktijk blijkt dit echter nogal moeilijk: aan de ene kant willen alle regio's hun veldvoorraden voor Kerst hebben opgeruimd en daarom worden ze vaak relatief goedkoop aangeboden. Aan de andere kant willen we een mark-up van 10-15 procent voor onze voorraad om economisch te kunnen werken. Tot op zekere hoogte botsen deze tegenstrijdige belangen."


Witt heeft niet deelgenomen aan de eerste winkelacties die al hebben plaatsgevonden in de supermarkten. "Waarschijnlijk leveren we de eerste promotieartikelen in week 47-48."

Voor meer informatie:
Peter Joachim Witt
Witt Insel-Gemüse GmbH & Co KG
Blieschendorf 6
23769 Fehmarn, Duitsland
Tel: +49 178 4804982
[email protected]
www.insel-gemuese.de