BO Akkerbouw doet een oproep aan de Tweede Kamer om de capaciteit voor handhaving van de teeltvoorschriften te vergroten. Dit is nodig om ziekten en plagen te voorkomen en daarmee het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken. De oproep wordt donderdag 21 november verwoord bij het rondetafelgesprek over gewasbeschermingsmiddelen van de vaste Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Op dit moment zijn er in de akkerbouw dertien verschillende teeltvoorschriften van kracht. Het gaat onder meer om voorschriften die de verspreiding van ziekten als Phytophthora zoveel mogelijk beperken. Met deze teeltvoorschriften legt de sector de lat steeds hoger voor wat betreft teelthygiëne. Dit is een uniek systeem, waarbij de sector zelf steeds de eigen werkwijze aanscherpt, verbetert en vastlegt. Hierbij is altijd sprake van breed draagvlak van ondernemers en alle relevante sectororganisaties. Samenwerking in de sector zorgt voor een gezonde teelt en minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen.
Gebrek aan capaciteit
Het ministerie van LVVN is verantwoordelijk voor een effectieve handhaving van de teeltvoorschriften. "Op dit moment zien wij dat de capaciteit van de uitvoerende diensten daarvoor tekortschiet, omdat zij hier door het ministerie onvoldoende in worden ondersteund", vertelt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. "Terwijl de ziektedruk toeneemt, blijven beschikbare budgetten voor handhaving achter. Met een relatief beperkte inzet van middelen kan het ministerie hier een belangrijke stap zetten. Dit is essentieel om als sector verder te kunnen verduurzamen, want dat lukt alleen als alle telers de benodigde hygiënemaatregelen nemen."
Grote verantwoordelijkheid
De akkerbouw is een belangrijke sector als het gaat om duurzaam bodembeheer, biodiversiteit en gewasbescherming. Gewassen beschermen is noodzakelijk om verzekerd te blijven van voldoende plantaardig voedsel. Met circa 550.000 hectare en ongeveer twee derde van het totaalgebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw heeft de akkerbouw een grote verantwoordelijkheid.
Sinds 2018 werken BO Akkerbouw en haar 14 leden hiervoor samen aan het Actieplan Plantgezondheid. Daarmee stimuleren en faciliteren zij akkerbouwers in het verduurzamen van hun teelt. Er wordt onder meer gewerkt aan een weerbaar teeltsysteem, precisielandbouw en vergroening van het middelenpakket, versterking van de biodiversiteit en het inzichtelijk maken van milieuprestaties. "Met het initiatief Geïntegreerd teeltadvies zorgen we voor de versnelling van Integrated Crop Management (ICM), een aanpak waarin een gezond gewas centraal staat", aldus Hoogendijk. "Het nemen van hygiënemaatregelen is een belangrijk onderdeel van ICM."
Rondetafelgesprek
De oproep van BO Akkerbouw om meer capaciteit vrij te maken voor handhaving van de teeltvoorschriften is terug te lezen in deze schriftelijke inbreng voor het rondetafelgesprek van de vaste Kamercommissie op donderdag 21 november.
Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
Tel.: 079 3030330
[email protected]
www.bo-akkerbouw.nl