Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Madagaskar heeft moeite om aan vraag naar lychees te voldoen

Afgelopen dinsdag vertrokken er vier koelschepen met lychees uit Madagascar. Het eiland levert de gewilde delicatesse aan een groot deel van de Europese markt tijdens het eindejaarsseizoen.

De sfeer in de havenstad Tamatave is gespannen, omdat leiders in de sector zich zorgen maken over de verwachte sterke afname van de oogst door een ongewoon vroege rijping. Deze verschuiving kan grote economische gevolgen hebben. "Er zijn verschillende factoren die deze situatie kunnen verklaren", zegt Judith Riccati, adjunct-directeur van het Tamatave Horticultural Technical Centre, dat landbouwstudies uitvoert in de lycheesector. "Uitzonderlijk veel regen in de eerste drie maanden van het jaar - ongeveer 2.500 millimeter - heeft de plantengroei enorm verstoord." De zware regenval zorgde ervoor dat sommige lycheebomen vroeg bloeiden en veel bloemen werden door de stortbuien weggeslagen.

Lycheebomen hebben een specifieke 'klimaatschok' nodig, waarbij de temperatuur moet dalen tot ongeveer 15-16ºC, iets wat dit jaar moeilijk te bereiken was, vertelde Riccati aan RFI. 'Bovendien zijn de bomen erg oud, waardoor ze minder goed reageren op klimaatveranderingen.

Om het tekort op te vangen, onderzoeken land- en tuinbouwingenieurs mogelijke oplossingen. "We zouden de exportquota kunnen verlagen, maar op dit moment is dat geen haalbare oplossing meer gezien de bestellingen en logistieke afspraken die al zijn gemaakt," aldus Riccati.

Een andere optie is het verlengen van de oogstperiode door lychees uit meer afgelegen gebieden te halen om aan de exportvraag te voldoen. Deze aanpak zou langere laadtijden voor de schepen vereisen, die momenteel beperkt zijn tot tweeënhalve dag vanwege de kostenbeperkingen.

Hoewel de lycheesector van Madagaskar al meer dan 20 jaar discussieert over het verlengen van deze laadperioden, moet de verandering nog worden doorgevoerd. Omdat onvoorspelbare weerpatronen de land- en tuinbouw in het land blijven beïnvloeden, wordt de behoefte aan duurzame oplossingen steeds dringender.

Bron: RFI

Publicatiedatum: